ТұҚЫ БАЛЫҚТАРЫН ӚСІРУДЕ АРАЛАС ӘДІСТЕМЕНІ ПАЙДАЛАНУ - Сариев, Б. Т.; Айешева, Г. А.; Гумарова, Ж. М.; Аубакирова, Г. А.; Альбеков, А. А (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Бҧл мақалада еліміздің ішкі суларындағы балықтар қорының тҿмендеуіне орай, қазіргі кезде балық ҿнімділігін кҿтеруге бірден бір себепші болатын қолдан ҿсіріп кҿбейтудегі ҿзекті ҽдістемелердің бірі сипатталған. Бҥгінгі таңда тҧқы балықтарын жасанды ортада ҿсіріп-кҿбейту ҽдістемелері жеткілікті жоғары кҿлемде.Соның бірі климаттық ҿзгерістерге байланысты аралас ҿсіру ҽдістемелерін пайдаланып ҿсіріп-кҿбейту экономикалық кҿз қарас жағынан тиімді ҽдістеменің біріне жатады. Ҿйткені тҧқы дернҽсілдерін ТЖСҚЕҚ-да кҿтеріп алып, тауарлық салмаққа дейін тоған суларында ҿсіру ҿзекті тапсырмалардың бірі болып тҧр. Мақала нҽтижесінде тҧқы дернҽсілдерін тауарлық салмаққа дейін ҿсіріп-кҿбейтуде аралас ҿсірудің ҽдістемесі, ҿсіру кезеңдері сипатталған. Сонымен қатар ҿсіру ортасындағы судың гидрохимиялық кҿрсеткіштері, азықтандыру сияқты ҽр тҥрлі ҽсер етуші факторлардың шешімдері мен дернҽсілдердің ҿлшем бірліктері (дене ҿсімінің абсолюттік ҿсімі, орташа тҽуліктік салмағы, салмақ жинаудың коэффициенті, ҿміршеңділігі) де келтірілген. Бассейндік ортада ҿсіру дарақтардың орташа салмақ кҿрсеткіштері –0,0015±0,0002г қҧрады. Ҿсіру нҽтижесіндегі орташа тҽуліктік ҿсімі –0,000324 г қҧрады, азықтық коэфициенті –2,7. Тоғандық ортада 140 тҽулік мерзімінде ҿсіру кезінде дернҽсілдердің орташа тҽуліктік салмақ кҿрсеткіші 0,60 г, орташа тҽуліктік ҿсу жылдамдығы 1,43% қҧрады. Дернҽсілдердің ҿміршеңділігі 85% жоғарылады.
USE OF MIXED METHODS IN BREEDING CARP FISH
Тұқы балықтарын өсіруде аралас әдістемені пайдалану / Б. Т. Сариев, Г. А. Айешева, Ж. М. Гумарова, Г. А. Аубакирова, А. А. Альбеков. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 3-2 (72). ІІ Бөлім. - Б. 246-254 (Уральск). - ISSN 2305-9397.
Keywords: украиндық тұқы; инкубация; ұрықтандыру; шылымсыздандыру; украиндық тұқы балықтарының дернәсілдері; «Вейс» аппараты; ғылыми журнал; бқату