Қашықтан білім беруде WEB 3.0 технологиясын қолдану - Мұхамбетов, А. А.; Куангалиев, Т. Г.; Аманкулов, Г. С.; Гусманова, А. С. (Ғылым, зерттеулер, білім беру: даму үрдістері: ХХІІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары=Science, research, education: development trends: The materials of the XXIII international scientific and practical conf. =Наука, исследования, образование: тенденции развития: мат. ХХІІІ междунар. науч.-практ. конф. (Уральск, 14 апреля 2023 г.) / ЗКАТУ им. Жангир хана // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2 (71) : прил. к журналу № 3., 2023)
Блокчейн-бұл хронологиялық тәртіпте орналасқан деректер блоктарынан тұратын мәліметтер құрылымы. Ол қауіпсіздігі, деректер алмасуы, сенімділігі, орталықтандырылмағандығы бойынша ерекшеленеді. Ол цифрлық валютада, смарт келісімшарттарда, несие деректерін шифрлауда және басқа салаларда кеңінен қолданылады. Интернет-технологиялардың дамуымен қашықтықтан онлайн білім беру, оқытудың жаңа тәсілі кең танымал болды. Алайда, бұл оқыту режимі әлі де курстың сенімділігі, білім алушылардың құпиялылығы және курстарды бөлісу туралы көптеген мәселелерге тап болады. Әдебиеттерді шолу және нақты жағдайларды талдау арқылы осы мақалада блокчейн технологиясын қолданудың негізгі техникалық принциптері мен ерекшеліктері талқыланады, сонымен қатар блокчейн технологиясына негізделген қашықтықтан білім беру мәселелерін шешу ұсынылады. Блокчейн технологиясы Оқу жазбаларын сенімді таратылған түрде сақтай алады, сенімді цифрлық сертификаттармен қамтамасыз ете алады, ақылды келісімшарт арқылы оқу ресурстарын бөлісе алады және деректерді шифрлау арқылы зияткерлік меншікті қорғай алады. Зерттеу көрсеткендей, блокчейн технологиясының интеграциясы интернеттегі білім беруді дамытудың перспективалы бағыты болып табылады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; конференции; қашықтықтан біліи беру; web 3.0 технологиясы; Блокчейн; цифрлық сертификат; Bitcoin; смарт келісімшарт; блокчейн технологиясы