Сұлы жармасының протеиногенді амин қышқылдарын зерттеу - Абуова, А.Б.; Кадырберлиева, Р. М. (Мал шаруашылығының қазіргі жағдайы және дамуы: қазақтың ақбас тұқымының 70 жыл мерейтойына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары-2020, 2020)
Мақалада сұлы жармасының құндылығы, құрамындағы амин қышқылдарының маңыздылығы қарастырылған. Сҧлы жармасының қҧндылығын арттыруға, қҧрамындағы амин қышқылдарының қҧрамын анықтайтын диагностикалық зерттеу маңызды болып болып табылады. Сҧлы жармасы–бірқатар дәрумендердің (әсіресе В дәрумендерінің), кӛптеген минералды элементтердің, ақуыздардың, және алмастырылмайтын аминқышқылдарының, сондай-ақ кӛмірсулардың кӛзі. Сҧлы дақылдарының негізгі айырықша ерекшелігі-аминқышқылдарының қҧрамы бойынша теңдестірілген ақуыздардың жоғары тағамдық қҧндылығы. Амин қышқылдарының организмдегі маңыздылығы ақуыздардың барлық ӛмірлік процестердегі ҥлкен рӛлімен анықталады. Олар метаболизмге жағымды әсер етеді, оны жақсартады және жеделдетеді. Сҧлы жармасының протеиногенді амин қышқылдарына капиллярлы электрофорез әдісімен зерттеу жҧмыстары жҥргізілді. Зерттеу барысында капиллярлы электрофорездің кӛмегімен фенилизотиокарбамильді туынды (бҧдан-ФТК-туынды) нысанындағы протеиногенді амин қышқылдарының массалық ҥлесі анықталды. Тамақтану рационында сҧлы жармасын қолдану тағам ӛнімдерін бағалы компоненттер – ақуыздармен, алмастырылмайтын аминқышқылдармен және минералды заттармен байыту ҥшін оңтайлы.
Keywords: қр; конференции; отандық басылым; сұлы; дәнді дақылдар; ақуыз; жарма