АҚПАРАТТЫҚ ЖүЙЕЛЕРДІҢ МОНОЛИТТІ ЖӘНЕ МИКРОСЕРВИСТІ СӘУЛЕТІН САЛЫСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУ - Бекенова, А. С.; Муталова, Ж. С.; Бекенова, С. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Қазіргі уақытта, Netflix, Apple, Instagram және Pinterest сияқты кӛптеген компаниялар ӛздерінің бағдарламалары мен жҥйелерін микросервистерге ауыстыруда, , ӛйткені бҧл сәулет компанияларға сәйкес есептеу ресурстарын масштабтауға, оларды пайдалануға мҥмкіндік береді. Заманауи веб-қосымшалардың толыққанды жҧмыс істеуі ҥшін, бағдарламалық интерфейсті ҧсыну мҥмкіндігі сияқты жҧмыстар, кӛптеген сҧраныстарды ӛңдеу, масштабтау, қамтамасыз ету, деректерге қол жеткізудің жоғары жылдамдығы, жоғары сенімділікті қамтамасыз ету, ҥзіліссіз орнықты жҧмыс істеу сияқты жоғары талаптар болуы керек. Аталған алыптардың әртҥрлі мәселелері микросервистерге кӛшу арқылы шешілген. Бҧл компаниялар икемді микросервистерді инновацияларды енгізу және шығыдарды оңтайландыру ҥшін пайдаланудың жақсы мысалы болып табылады. Дҥние жҥзіндегі мыңдаған басқа брендтер де осылай микросервисті сәулеттің жаңа мҥмкіндіктерін қолдануда. Бҧл мақалада масштабталатын веб архитектурасы ҧғымы, оның тҥрлері, жобалау принциптері және инфрақҧрылымдық талаптар зерттелді. Ақпараттық жҥйелердің монолиттен микросервистік сәулетке кӛшу мәселесі егжей-тегжейлі талқыланып, кҥрделілігі мен ерекшелігі талданды. Сәулеттің әр тҥрлі типтеріне - монолитті, SOA және микросервис тҥрлеріне, олардың әлсіз және кҥшті жақтары, жҥйені жобалаудың негізгі ӛлшемдерін ескере отырып, жоба және команда кҥйі негізінде салыстырмалы талдау жасалынған. Мақалада ең алдымен екі сәулетті салыстырмалы бағалау бойынша жҥргізілген нәтижелерді жалпылауға бағытталған. Екіншіден, ол монолитті қҧрылымнан микросервистікке ауысатын процессор, жадты тҧтыну, желінің ӛнімділігі, дискілік операциялар және даму уақыты, интеграция сияқты әртҥрлі айнымалылар арасындағы ӛнімділік пен ӛзара байланысты анықтауға бағытталған.
COMPARATIVE ANALYSIS OF MONOLITHIC AND MICROSERVICE ARCHITECTURES OF INFORMATION SYSTEMS
Бекенова, А. С. Ақпараттық жүйелердің монолитті және микросервисті сәулетін салыстырмалы талдау / А. С. Бекенова, Ж. С. Муталова, С. С. Бекенова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 180-188 (Орал).
Keywords: монолитті сәулет; микросервистік сәулет; өнімділік; масштабталу; сенімділік; іске асырудың күрделілігі; веб-қосымша; ақпараттық жүйе; ғылыми журнал; бқату