Батыс Қазақстан облысы "Елжан" және "Орес" шаруа қожалықтарында жаеуарлар арасында хирургиялық патологиялардың таралуы - Ертлеуова, Б. О.; Орынханов, К. А.; Какишев, М. Г.; Абдрахманов, Р. Г. (Ғылым және білім №4, 2020)
Жануарлар арасында жиі кездесетін жарақаттық зақымдануларға механикалық жарақаттар жатады. Оларға: соғылу, езілу, жарықша, сынулар, созылулар және барлық жара түрлері [1]. Нақты мәліметтер бойынша жануарлар арасындағы жұқпалы емес сипаттағы ауруалар қатарынан хирургиялық жарақаттану мен зат алмасуды бұзатын хирургиялық инфекциялар үлесіне 25-30%-ы тиесілі [2]. Ірі қараларда жарақат 37,8% құраса, үш жастағы төлдерде - 26,5%. қойларда жайылым кезеңінде ол 44,6% құраса, қыста - 7,3%-ды құрайды. Шошқаларда жарақат 28,4%-да кездессе, ал жылқыларда-26,4% көлемінде кездесу мүмкіндігі бар. Бордақылау кешеніндегі бұқашықтардың жарақаттануы 12-ден 30% - ға дейін жетеді. Соның ішінде ең жиі кездесетін хирургиялық патологияларға жаралар жатады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал кксон; жарақат; хирургиялық патология; абсцесс; тұяқ аурулары; буын маурулары; мал дәрігерлігі