Жастар сленгі және сөйлеу мәдениеті - Даулетова, А. Б. (Ғылым, зерттеулер, білім беру: даму үрдістері: ХХІІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары=Science, research, education: development trends: The materials of the XXIII international scientific and practical conf. =Наука, исследования, образование: тенденции развития: мат. ХХІІІ междунар. науч.-практ. конф. (Уральск, 14 апреля 2023 г.) / ЗКАТУ им. Жангир хана // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2 (71) : қосымша № 1, 2023)
Бұл мақалада сөйлеу мәдениеті мен сленгтің сөйлеу мәдениетіне тигізер әсері мәселесі көтеріліп отыр, сонымен қатар сленгтің жастар тілінде алар орны мен рөлі мәселесі де қарастырылуда. Сленгтің пайда болу тарихы мен өзгерушілігі зерттелген. Қазіргі замаңда сленгтің сөйлеу мәдениетіне жағымсыз әсері күннен-күге әсеріле түсуду. Қазір, 21 ғасырда, ғылыми-техникалық прогрестің қарқынды дамуы мен әлемдік жаҺандануға байланысты заманауи жастар тілінде сленгтің жаңа толқыны пайда болып отыр. Бұл сөздер біздің тілімізге еніп, нақты орныға отырып, әдеби сөздер мен сөз тіркестерін, жалпы сөдерді қолданыстан шығарып, тілімізді дөрекі және агрессивті тілге айналдыруда. Жастар сленгі, қолдануы тек белгілі жас шеңберімен шектелмейтің қызықты лингвистикалық құбылыс қана емес, сонымен қатар, толық, жаң-жақты зерттеуге тұрарлық, әлеуметтік, уақыттық, шеңберіндегі құбылыс. Біздің Жәңгір хан атындағы Батыс-Қазақстан аграрлық-техникалық университеті студенттік ортасында сленгтің қолдануын толық көрінісін жасақтау мақсатында сауалнама толтыру, тестілеу, сұрақ қою арқылы әртүрлі топтар арасында зерттеулер жүргізілді. Нәтижелері мен талдаулары осы мақалада келтіріліп отыр және аталған ЖОО-ғы сөйлеу мәдениеті деңгейі туралы қорытынды жасауға мүмкіндік беріп отыр.
Keywords: ғылыми журнал; конференции; тіл білімі; отандық басылым; сленг; сөйлеу мәдениеті