Классикалық "тар-тар" тұздығының дайындалуы мен қолданылуы - Мұратов, Ә. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Тұздықтар дайын тағамдардың дәмі мен хош иісін жақсартады,шырындылық береді,тағамдық құндылығын көтеріп ,химиялық құрамын толықтырады. Көбіне тұздықтар дайын тағамның сыртқы түрін жақсартады. Бұдан басқа,оларды технологиялық мақсатта тағам дайындау үрдісінде қолданылады.Қазіргі аспаздық өнерде тұздықтар ассортименті әр түрлі. Ұсыну температурасы бойынша ыстық және салқын болады.Классикалық рецептурамен жасалған тұздықтың тек үй жағдайында ғана емес, өндіріс орындарында өндірілу технологиясын оңтайлы ұйымдастыру, оны жетілдіру жолдары қарастырылады.Тұздық құрамындағы белоктар, майлар, көмірсулар адам ағзасына жеңіл сіңеді. Көптеген тұздықтар құрамында біраз мөлшерде дәмдік заттар, дәмдеуіштер,дәмдіктер, асқатықтар, болады. Олар ас қорыту мүшелерін қыздыры әсер етеді. Сөйтіп тұздықтар тәбет ашуға және астың жеңіл сіңуіне септігін тигізеді.Көпшілік тұздықтардың ашық түсті болуы тағамның сыртқы түрін, түсін тиімді, ұнамды жағына қарай өзгертеді. Тағамға тұздықты дұрыс таңдаудың маңызы үлкен.Мақалада Тар-тар тұздығының органолептикалық қасиеттері, физикалық-химиялық көрсеткіштері, тағамдық және энергетикалық құндылығы, витаминдермен минералдардық құрамы,берілген. Тар-тардың басқа тұздықтардан маңызды айырмашылығы, пайдалы қасиеттері көрсетілген. Одан бөлек адам организміне тигізер зияны сақталу уақыты мен шикізатқа қойылатын талаптары жазылған.
«ҒЫЛЫМҒА ЖОЛ – 2023» білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясының МАТЕРИАЛДАР ЖИНАҒЫ
СБОРНИК МАТЕРИАЛОВ Международной научно-практической конференции обучающихся «ПУТЬ В НАУКУ – 2023»
36 М 11 Мұратов, Ә. С. Классикалық "тар-тар" тұздығының дайындалуы мен қолданылуы / Ә. С. Мұратов, А. Қ. Жұмаева, науч. рук. - Текст : непосредственный // Ғылымға жол-2023: білім алушыларға арналған халықаралық ғылыми-тәжірибелік конф. мат. жинағы (12 суәір 2023 ж.). = Путь в науку-2023: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. обучающихся (12 апреля 2023 г.). = THE PATH TO SCIENCE – 2023: collected papers of the International Scientific-Practical Conference of students (12th of April, 2023). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2023. - Т. І. - Б. 216-220 (Орал)
Keywords: отандық басылым; БҚАТУ; конференции; тар-тар тұздығы; классикалық тұздық; қосымша ұсынылатын тағам; француз асханасы; салқындатылған соус; тағам өндірісі