Батыс Қазақстан облысы аумағындағы эрозиялық процесстердің таралуы және эрозиялық аудандастыру - Тасанова, Ж. Б.; Утегалиева, Н. Х.; Асетова, А. Ю. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education - № 4-2 (69), 2022)
Топырақ жамылғысының деградациялық процестерінің орын алуы мен оның құнарлылығының төмендеуінде топырақ эрозиясының негізгі фактор ретінде сипатталады. Жер ресурстарын эрозиялық процестерден сақтау мақсатындағы қажетті шараларды табысты орындауда жерге орналастырудың маңызы зор. Жерге орналастыру қызметтері кезінді аймақты эрозияға қарсы ұйымдастырылып эрозиялық құбылыстардың алдын алу және эрозияланған топырақтардың құнарлылығын арттыру мақсатында территориялық реттілік жасалады. Ауышаруашылық объектілерін жерге орналастырылуын ұйымдастыру барысында алдымен территорияның шаруашылықтық игерілу процесінде маңызды табиғи жағдайларына сараптаулар жасалады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; ринц; топырақтың шайылу дәрежесі; топырақтану; топырақ эрозиясы