Қозғалтқышты басқарудың электронды жүйелері және олардың техникалық жай-күйін бақылау құралдары - Ланцев, В. Ю.; Қадырғалиев, Ә. С.; Утемисова, Н. Е. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - № 3-2 (76). - Б. 260-266, 2024)
Бұл мақалада автомобилдегі қозғалтқышты басқарудың электронды жүйелері және олардың техникалық жағдайын, жай-күйін бақылау құралдары қарастырылды. Қозғалтқышты басқарудың электронды жүйесінің техникалық жай-күйін олардың нормативтік мәндерін негіздей отырып бағалайтын диагностикалық параметрлер ұсынылды. Қозғалтқышты басқарудың электронды жүйелері және олардың техникалық жағдайын бақылау қазіргі заманғы автомобиль индустриясында шешуші рөл атқарады. Бұл тақырып қозғалтқышты басқарудың электронды жүйелерінің негізгі аспектілерін, соның ішінде олардың жұмыс принциптерін, негізгі компоненттері мен функционалдығын қамтиды. Диагностикалық аспаптарды, бағдарламалық қамтамасыз етуді және деректерді талдау әдістерін қоса алғанда, электрондық жүйелердің техникалық жай-күйін бақылау құралдары да қарастырылады. Сондай-ақ, қозғалтқыштың техникалық жағдайын бақылау құралдары, соның ішінде сезгіштер, диагностикалық сканерлер, бағдарламалық жасақтама және ақауларды анықтау әдістері талданады. Аннотацияда қозғалтқыштың тиімді жұмысын қамтамасыз ету, автокөлік құралдарының қауіпсіздігі мен үнемділігін арттыру, сондай-ақ олардың көлік секторының экологиялық тұрақтылығына әсері үшін осы технологиялардың маңыздылығы атап көрсетілген. Осы тақырыпта жұмыс істеу автомобильдерді басқару және бақылау жүйелеріне қойылатын заманауи талаптарды, сондай-ақ олардың жалпы автомобиль технологиясының дамуына қосқан үлесін жақсы түсінуге мүмкіндік береді.
Keywords: бқо; бқату; ҚР; ғылым; электронды жүйе; көлік; микропроцессор; көлікті басқару; басқару жүйесі