КүН БАТАРЕЯЛАРЫНЫҢ ТИІМДІЛІН АРТТЫРУ ЖҤЙЕЛЕРІ - Басирова, Ә. Б. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Бҧл мақала кҥн энергетикасына, оның тҥрленуіне қажет негізгі ҥрдістеріне, қазіргі кездегі дамуы мен таралуына арналады. Мҧнда кҥн энергиясын электр энергиясына тҥрлендірудің қолданылып жҥрген әдістері мен технологияларын жаңарту, жетілдіру ҧсыныстары келтірілген. Экологиялық таза және экономикалық тиімді энергияны ӛндіруге кҥн энергиясын қолдану әлемің елдерінің энергетикалық тәуелсіздігін бекітуге себепкер болатынын ескере отырып, қазіргі кездегі оның потенциалын талдап, кҥн панельдерінің тиімділігін арттырудың әртҥрлі әдістері қарастырылады.Соның ішінде жаңа материалдарды пайдалану,оларлы ӛзара салыстыру, артықшылықтары мен кемшіліктері, кҥнді сәулелендіретін концентраторларды орнату, кҥн мҧнараларының контрукциялары, олардың тҥрлері және кҥнді бақылау сияқты технологиялар аталады. Аталған әдістерге қысқа тоқталып, негізгі мәнмағынасын тҥйіндейді. Себебі бҧл сала әлі кҥнге дейін зерттеліп, салыстырылып, қарқынды дамуда. Дегенмен, кҥн энергиясының әлі де болса дәстҥрлі энергия кӛздерін алмастыра алмау себептері, оның артықшылықтары мен кемшіліктері,ҧсынылатын жаңа әдістерді талдау жҧмыстары мақалада кӛрсетіледі. Осылардың негізінде аталған әдістерге жалпы қорытынды жасалынып, қазіргі таңда белгілі ең тиімді технологиялары таңдалады, сонымен қатар заманауи озық қҧрылғылар пайдалану, олардың қысқа сипаттамалары қарастырылып, тҥрлері талданады.
SYSTEMS OF INCREASING OF SOLAR BATTERIES EFFICIENCY
Басирова, Ә. Б. Күн батареяларының тиімділігін арттыру жүйелері / Ә. Б. Басирова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 78-85 (Орал).
Keywords: күн батареялары; ПӘК арттыру; күн энергиясы; сәулелендіру концентраторы; күнді қадағалау жүйесі; фотоэлементтер; ғылыми журнал; бқату