Геоақпараттық технологиялар негізінде Батыс Қазақстан облысының жайылымдық жерлеріне қашықтықтан және жер үсті мониторингін жүргізу - Есмагулова, Б. Ж.; Асетова, А. Ю.; Мушаева, К. Б. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 3-2 (68), 2022)
Мақалада жоғары ажыратымдылықтағы ғарыштық суреттерді камералдық дешифрлеу нәтижелері және зерттелетін аумақты экологиялық бейіндеу ҧсынылған. Ландшафт тҥрлерінің шифрын ашу белгілері ландшафт контурларының алдын-ала картасын жасауға мҥмкіндік берді. Бҧл әдісті қолдану бізге аз уақыт ішінде және аз кҥштермен тозған жайылымдық жерлердің жай-кҥйіне мониторинг жҥргізуге мҥмкіндік берді және зерттелетін аумақта мал жаюдың реттелетін жҥйесі бар орман алқаптарының оранизациясын негіздеуге мҥмкіндік береді.
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; журнал коксон; мерзімдік басылым; ринц; жайылым; бқо