Білім алушыдарды тәжірибелік сабақтарда мотивациялық белсендіру - Молдагалиева, М. С. (Ғылым, зерттеулер, білім беру: даму үрдістері: ХХІІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары=Science, research, education: development trends: The materials of the XXIII international scientific and practical conf. =Наука, исследования, образование: тенденции развития: мат. ХХІІІ междунар. науч.-практ. конф. (Уральск, 14 апреля 2023 г.) / ЗКАТУ им. Жангир хана // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 2 (71) : қосымша № 1., 2023)
Бұл еңбекте білім алушының психологиялық-педагогикалық жетістікке жетудің мотивациясының ерекшелігі ұсынылған. Университет білім алушылардың жетістікке деген ынтасын арттыру және дамытуы қарастырылған. Білім алушыларды белгілі бір мақсатқа жету үшін өзін ынталандыру күші немесе қажеттілікке белсендіру. Жетістікке жетудің жеке ерекшеліктері қарастырылады, алдын-ала анықтаушылар білімді игерудің ынта-жігермен жетістігімен ерекшеліктері туралы мәлімдейді. Жетістікке жетудің жоғары мотивациясын дамыту үшін білім алушы болашақ мамандықтың қалыптасқан иесі болу қажет. Білім алушыларды белгілі бір қажеттілікті бағытқа бағыттай отырып, іс-әрекетке итермелейтін замануи оқытудың интерактивті әдістері, тренингтер, педагогикалық тәжірибелік-эксперимент жұмысы, дамыту жолдары, кері байланыс ұсынылған. Білім алушылардың мотивация мен оған дайындық деңгейін тексеріп, анықтауға педагогикалық тәжірибе жүргізілген. Бұл мотивациялық бағыты арқылы білім алушы дамуы, өзін-өзі дамыту, ізденісін дамыту мүмкіндіктерін пайдалана отырып, басқалармен қарым-қатынасын, өзара әрекетін, оған қажетті тұлғалық сапаларын қалыптастыру сияқты адамның өмір сүруі үшін аса қажетті мәселелерін шешу іске асырылады. Соның нәтижесінде білім алушылардың мотивациялық білім мен белсендіру арқылы білік пен дағдысы бойынша ерекшеліктерін анықтаумен және дайындығын зерттеу тәжірибесінің тапсырмалары бойынша алған оқу жетістіктерінің деңгейлері анықталған.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; конференции; педагогика; мотивация; кәсіби мотив; оқу әрекетіне мотивация