ЖАРЫҚТАНДЫРУДА ҚОЛДАНЫЛАТЫН АУЫСТЫРЫП ҚОСҚЫШТАРДЫ ТӘЖІРИБЕ ЖҤЗІНДЕ ЗЕРТТЕУ - Булатов, А. А. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Біз, әдетте бір немесе бірнеше жарықтандыру шамын бір қарапайым ажыратқышпен басқаруды қолданамыз, алайда бір жарықтандыру шамын бірнеше жерден ауыстырып қосшқыштың кӛмегімен басқару әлдеқайда ыңғайлы. Бірақ ол ҥшін арнайы ӛтпелі ажыратқыш және айқас ауыстырып қосқыштар қажет болады. Бҧл мақалада ӛндірісте, тҧрмыста қолданылатын жарықтандыру шамдарын басқаруға арналған тӛменгі кернеуде қолданылатын ажыратқыштар мен ӛтпелі ажыратқыштар қарастырылған. Жарықтандыру шамдарын бірнеше жерден басқару ӛте ыңғайлы, әсіресе ҧзын дәліздерде, баспалдақ алаңдарында, кіре берістерде, саяжай жолдарында. Осы аталған ажыратқыштардың сыртқы тҥрлерінде кӛп айырмашылық жоқ, алайда ішкі қҧрылымдарында, жҧмыс істеу қағидаларында кӛптеген айырмашылықтары бар. Қарапайым екі батырмалы ажыратқыштың тҥйіспелер жҥйесінің жҧмысын практикалық жолмен талдай отырып, тәжірибе жасау арқылы ауыстырып қосқышқа ӛзгерту. Бір батырмалы ӛтпелі ажыратқыш (ауыстырып қосқыш) - бҧл бір кіріс тҥйіспесі және екі бірдей шығыс тҥйіспесі бар коммутациялық қҧрылғы. Мҧндай коммутация қҧрылғысы бір шамға орнатылады, сондықтан оны бӛлменің әртҥрлі бӛліктерінен қосуға және ӛшіруге мҥмкіндік береді. Мақаланың негізгі ӛзектілігі қарапайым екі батырмалы ажыратқышты екі жерден басқарылатын ӛтпелі ажыратқышқа (ауыстырып қосқыш) айналдыру.
EXPERIMENTAL STUDY OF SWITCHES USED IN LIGHTING
Булатов, А. А. Жарықтандыруда қолданылатын ауыстырып қосқыштарды тәжірибе жүзінде зерттеу / А. А. Булатов. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 105-111 (Орал)
Keywords: ажыратқыш; электр шамы; тоқ; ауыстырып қосқыш; батырма; түйіспе; әтпелі ажыратқыш; қысқыштар; бқату; ғылыми журнал