Аз көлемді гидропоника жағдайында қиыр мен қызанақтың өнімділігін арттыру - Аюпов, Е. Е.; Нургалиева, Г. К.; Салықова, А. С.; Беккалиева, А. К.; Сисенгалиев, А. Б.; Ayupov, Y. E.; Nurgaliyeva, G. K.; Salykova, A.; Bekkaliyevа, A. K.; Sisengaliev, A. В. (ЗКАТУ им. Жангир хана, 2024)
Елімізде жылдың әр мезгілінде халықты тұрақты түрде сапалы жемістермен қамтамасыз етудің жолы-қолданыстағы жылыжай кешенін жаңғырту, сондай-ақ ұлттық және еуропалық стандарттардың барлық талаптарына жауап беретін жаңа жылыжайлар құру. Бұл жағдайда ең перспективалы-гидропоникалық жүйелерді қолданатын жылыжай кешендерін құру. Бұл жүйелердің бірқатар кемшіліктеріне, сондай-ақ жабдықтардың қымбаттығына қарамастан, гидропоника жүйелері бірқатар Еуропа елдерінде, Солтүстік Америкада, сондай-ақ Азия-Тынық мұхиты аймағындағы бірқатар мемлекеттерде жоғары рентабельділігін кӛрсетті. Үлдірлі жылыжайларда жүргізілген зерттеулер тәжірибеге тартылған қияр ӛсімдіктерінің ӛскіндері ертерек пайда болғанын, ӛсудің жеделдегенін, қарқынды бұталанғанын және ассимиляция бетінің бақылаумен салыстырғанда 30% артқанын кӛрсетті. Томат ӛсімдіктері де үлкен ӛнімділігімен сипатталды. Бірқатар морфологиялық кӛрсеткіштер бойынша тәжірибедегі ӛсімдіктер бақылауға қарағанда 1,5-2 есе жақсырақ болды. Бұл әсіресе дамудың алғашқы кезеңдерінде айқын кӛрінді. Жеміс беру кезеңінде тәжірибедегі қияр ӛсімдіктері үлкенжапырақтарымен, мол бүйірлік ӛсінділерімен, бір ӛсімдікке есептегендегі түйіннің кӛптігімен (50%) ерекшеленді, бұл тәжірибедегі ӛсімдіктердің әлеуетті ӛнімділігінің жоғарылағанын кӛрсетеді.ТОО «World Green Company» жылыжай кешеніндежүргізілген ғылыми зерттеулер аз кӛлемді гидропоника жағдайында қиярдың Mewa және қызанақтың Torero сорттарын ӛсірген тиімді екендігін кӛрсетті. Modernization of the existing greenhouse complex, as well as the creation of new greenhouses that meet all the requirements of national and European standards, is the way to provide the population with quality vegetables on a regular basis in the country at different times of the year. In this case, the most promising is the creation of greenhouse complexes using hydroponic systems. Despite a number of disadvantages of these systems, as well as the high cost of equipment, hydroponic systems have shown high profitability in a number of countries in Europe, North America, as well as in a number of countries in the Asia-Pacific region. Research conducted in productive greenhouses showed that seedlings of cucumber plants that participated in the experiment appeared earlier, accelerated growth, bushed intensively, and the assimilation surface increased by 30% compared to the control. Tomato plants were also highly productive. According to a number of morphological indicators, the experimental plants were 1.5-2 times better than the control. This was especially noticeable in the early stages of development. During the fruiting period, the experimental cucumber plants were distinguished by large leaves, abundant lateral shoots, and a large number of nodes on the plant (50%), which indicates an increase in the potential yield of the experimental plants. Scientific research conducted in the greenhouse complex of World Green Company LLP has shown that in small-scale hydroponics it is effective to grow cucumbers of the Meva variety and tomatoes of the Torero variety
INCREASING THE PRODUCTIVITY OF CUCUMBERS AND TOMATOES UNDER SMALL-SCALE HYDROPON
Аз көлемді гидропоника жағдайында қиыр мен қызанақтың өнімділігін арттыру:INCREASING THE PRODUCTIVITY OF CUCUMBERS AND TOMATOES UNDER SMALL-SCALE HYDROPONICS / Е. Е. Аюпов, Г. К. Нургалиева, А. С. Салықова, А. К. Беккалиева, А. Б. Сисенгалиев. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-2 (74). Б. ІІ. - Б. 44-54
Keywords: гидропоника; қызанақ; БҚАТУ; қияр; технология; hydroponics; tomato; cucumber; variety; technology