Ұлан-ғайыр далаға киік сыймай барады... - Көшалиев, Қ.; Байтұрсынов, Қ. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2025)
Киік пен адам арасындағы ең даулы мәселе – жер жағдайы. Қазір бөкендер мұз дәуірінен бері еркін серуендеген жазғы жайылымына, ел шекарасынан Еділге дейінгі жайылымдарға өте алмай қалды. Бұл дағдарыстың ең түзу, жылдам шешімі – Экология және табиғи ресурстар министрлігі аудан, ауыл әкімдіктерімен бірлесіп, Ресейдің шекаралас Волгоград, Саратов облыстарымен көктемге дейін келісім жасауы қажет. Яғни ел шекаралығынан ені 3-5 км 7-8 тұрақты дәліз ашып, киіктің байырғы жайылымдарына өтуіне жағдай жасалуы керек. Дәліздер сым қоршаумен шектелсе, егіндік пен жайылымды жайпаудан сақтайды. Осы кезде киік тобының жартысы Еділмен екі арадағы кең жайылымға шығады. Күз соңында олар кері қайтады. Бұл шара киікті жұттан, қауіпті аурудан жаппай қырылудан сақтайды, елді экологиялық дағдарыстан шығарады.
Egemen Qazaqstan. - 2025. - 14 наурыз. - Б. 14
Keywords: жануарларды қорғау; бқо; бқату; киіктерді қорғау; киіктер; ақбөкен; жануарларды қорғау