Қой көңін қопсытқыш-тиегіштің эксперименттік қондырғысы - Сарбалина, Б. Д. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Қойлардан қалған қалдықтарды жоюға,оны тыңайтқыш ретінде пайдалануға мҥмкіндік беретін мал шаруашылығындағы қайта ӛңдеу технологиясы мен техникасын пайдаланудың перспективалы бағыттарының бірі болып табылады, сондай-ақ жоғары сапалы ӛнім алу ҥшін органикалық тыңайтқыштардың кӛзі болып табылады. Қойдың тыңайтқышын қолданудың ең тиімді жолы -топыраққа тҥйіршіктер тҥрінде қолдану. Ҧсақталған кӛңді пайдалану топырақтың қҧрылымын жақсарту ҥшін әсері мол, оны қопсытады, ылғалды сақтап тҧрады, пайдалы топырақ микроорганизмдерінің дамуына жақсы жағдай жасайды. Тҥйіршіктелген кӛңнің пайдасы ӛте зор,яғни кез келген ӛсімдіктерді керекті қоспалармен толықтырады, микроэлементтерімен байытады. Қой тыңайтқышының тҥйіршіктері ыңғайлы контейнерлерде орап салынады, далалық егістік жҧмыс уақытында себу кезінде топыраққа енгізіледі және тамыр аймағына себіледі сонымен қатар қазандық отыны ретінде пайдаланылады. Бҧл мақалада тҥйіршіктелген қой кӛңін қолданудың мақсаты негізделіп кӛрсетілген, оларды тиімді пайдалану талаптарына сәйкес келетін тҥйіршіктердің пайда болуына кедергі болатын себептер кӛрсетілген. Қой кӛңінің ең маңызды қасиеттері анықталды. Бурттың биіктігінен кӛңнің ылғалдылығын, жауын-шашын уақытынан оның тығыздығын анықтау әдістері келтірілген, зертханалық-далалық тәжірибелердің нәтижелері графикалық тәуелділіктер тҥрінде ҧсынылған. Термографиялық Sartorius МА-150 ылғал ӛлшегішінің сипаттамасы мен жҧмыс принципі берілген.
METHODOLOGY FOR DETERMINING THE MOISTURE CONTENT OF SHEEP MANURE
Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 150-158
Keywords: ғылыми журнал; конференции; экология; қойдың төселетін көңі; қопсытқыш-тиегіш; органикалық тыңайтқыш; қоректендіргіш шнектер; тыңайтқыштар