Мұнай-газ өндіру саласы өнімдерінің адам өміріне және қоршаған ортаға әсері - Кубашева, Ж. К.; Камал, Е. Б.; Жатани, Ғ. С. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 2-2 (67)., 2022)
Мақалада мұнай және газ өнеркәсібінің атмосфераға, табиғатқа, судағы зиянды және қауіпті факторлары атап өтелді. Мұнай мен газды отын ретінде пайдалану үлкен қауіп төндіретіндігін алға тарта отырып, өнеркәсіптің атмосфераға әсерін атап өтілді. Соның ішінде көмірсутектердің ауада жануынан әртүрлі қосылыстардың пайда болуы аталып, атмосферадағы оттегінің азаюы академик Ф.Ф Давитайдың есебінен көрсетілді. Әлемдік практикадағы мұнай қорын барлау кезінде жер бетіндегі топырақ жамылғысының кемейтіндігі көрсетілді. Мақаланың жалғасында жердің үштен бір бөлігін алатын суды ластайтын өзекті проблемалары аталды. Өмірде қазіргі таңда кұнделікті адам өміріне қажетті жанар жағармайдың орнын біртіндеп басып келе жатырған газ өнеркісібінің де табиғатқа зиянды мұнай өнеркәсібімен тең түспесе кем түспейді. Егер мұнай жердің бетімен жер астына зиянын келтірсе, газ өнеркәсібі біртіндеп өз әсерін жаһандық климатқа, сонымен қатар атмосферадағы ауаның күкірті газ бен шаңмен араласуы адам деңсаулығына тікелей әсері етеді. Соның салдарынан әлемдік деңгейде аурушаңдықтың деңгейінің асқанын көре аламыз.
Keywords: ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал коксон; экология; мұнай-газ саласы; қоршаған ортаны қорғау; мұнай өнімдері