Батыс Қазақстан облысының жер ресурстарының құрылымын жетілдірудің мәселелері - Асетова, А. Ю. (Ғылым және білім №4, 2020)
Бұл мақалада шаруашылық жүргізуші субъектілер бойынша жер алқаптарының жай-күйі мен құрылымы, олардың проблемалары, қазіргі жағдайда олардың даму жолдары мен перспективалары, ауыл шаруашылығы өндірісінің дамуы мен тиімділігінің қазіргі жай-күйін талдау қарастырылады. Топырақ-климаттық жағдайларды және олардың құрамдастарын ескере отырып, жерді пайдалану жөніндегі мәліметтер қаралады. Табиғи-экономикалық аймақтар және оларды пайдалану көрсетілген. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық міндеттерді дәйекті шешуді қамтитын ауданның жер пайдалану жүйесін жетілдіру қажеттілігі. Ауыл шаруашылығы мақсатындағы жерлерді пайдалануды жақсартуда аумақтарды ұйымдастырудың инновациялық жобаларын енгізу, егіншілік мәдениетін арттыру, ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің белгіленген технологиясын сақтау, ұсынылатын ауыспалы егістерді енгізу және игеру, эрозияға қарсы және басқа да табиғат қорғау іс-шараларын жүзеге асыру бірінші кезектегі маңызға ие. Осы бағыттардың ішінде өнімділікті арттыру және топырақ құнарлылығын сақтау басымдық болып табылады.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал кксон; жер ресурстары; жерді пайдалану; жерді тиімді пайдалану