Балық өнімдеріндегі патогенді микроорганизмдерді анықтаудың классикалық әдістері - Айсабаева, А. Т. (Біз - Қазақстан болашағымыз: Қазақстан Республикасы тәуелсіздігінің 30 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары, 2021)
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету — кез келген өндірушінің басым міндеттерінің бірі. Патогенді микроорганизмдер жиі тамақпен берілетін жұқпалы урулардың қоздырғыштары болып табылады. Salmonella spp., Listeria monocytogenes сияқты микробтық инфекциялық агенттер жеткіліксіз деңгейде термиялық өңдеуден өткен азық өнімдерімен бірге адам ағзасына тҥсіп қауіпті аурулар тудыруы мҥүмкін. Әдетте сальмонеллез және листериоз сияқты аурулардың пайда болуы ет, балық, жҧмыртқа өнімдерін, шикі көкөністер мен жемістерді тұтынумен байланысты. Мақалада балық өнімдеріндегі патогенді және патогенді емес микроорганизмдерді анықтау үшін классикалық микробиологиялық зерттеу әдістерімен қоса органолептикалық көрсеткіштеріне баға беру және химиялық өгерістері анықталды және сәйкесінше тиісті қорытынды шығарылды.
Keywords: мал дәрігерлігі; балық өнімдері; патогенді микроорганизмдер