ҚАЛМАҚ ІРІ ҚАРА ТҦҚЫМДАРЫНЫҢ ӚНІМДІЛІК ҚАСИЕТТЕРІ - Бозымов, Қ. Қ.; Шәкірбек, Н. Қ. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Мақалада Қызылорда облысы, Сыдария ауданы, Ақжарма елді мекені жағдайында орналасқан «Мақсат» шаруа қожалығында жҥргізілген зерттеу жҧмыстарының нәтижесінде қалмақ тҧқымды ірі қара малдарының ӛнімділік қасиеттерінің кӛрсеткіштері кӛрсетілген. Етті бағыттағы ірі қара шаруашылығының сәтті дамуы кӛбінесе азықтандыру базасы мен прогрессивті технологиялар деңгейіне ғана емес, сонымен қатар жоғары ӛнімділікке, мықты конституцияға, жақсы репродуктивті қабілетке ие болымен қатар әртҥрлі технологияларға және жергілікті табиғи- климаттық жағдайларға бейімделуге болатын малдардың генотипін жақсартуға байланысты. Еліміздің етті мал шаруашылығында қалмақ ірі қара тҧқымы кӛптеп әкелінуде. Тӛтенше климаттық жағдайларда ӛсіру ҥшін таптырмайтын бҧл тҧқымның малы тӛзімділікпен, азық талғамайтындығымен, жоғары бейімделу икемділігімен, бордақылау кезінде де, азықтандыру кезінде де азықтың ӛтемділігімен және еттілігінің тез жетілуімен сипатталады. Етті бағыттағы ірі қара шаруашылығын одан әрі дамыту және ауыл шаруашылығы ӛндірісін қарқындату саласындағы ҥлкен міндеттер тҧқымға (тӛлдерінің ӛсу қарқындылығының артуы, тірілей салмағы, сондай-ақ сиырлардың сҥттілігінің артуы сияқты) жаңа талаптар қояды. Бҧл кӛрсеткіштер кӛбінесе жануардың ӛнімділік, асыл тҧқымдық қасиеттерін білуге негізделген. Сол себепті болашақта сапалы сиыр етін ӛндіруде қалмақ тҧқымының ірі қара малдарының ӛнімділік қасиеттерін арттыру ҥшін, алдымен олардың ӛніміділік қасиеттерін зерттеу ӛзекті болып табылады.
PRODUCTIVE QUALITIES OF THE KALMYK BREED OF CATTLE
Бозымов, Қ. Қ. Қалмақ ірі қара тұқымдарының өнімділік қасиеттері / Қ. Қ. Бозымов, Н. Қ. Шәкірбек. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 1. - Б. 299-307 (Орал)
Keywords: қалмақ тұқым; өнімділігі; тірілей салмақ; дене өлшемі; дене индексі; абсолюттік өсім; орташа тәуліктік өсім; бқату; ғылыми журнал