Көпжылдық бұршақ және астық тұқымдас шөптердің топырақ құнарлылығына әсері - Кабаева, С. М. (Ғылым және білім Наука и образование.- 2011. - № 2. - С. 14-18, 2011)
Мақалада құнарлығы және агрофизикалық көрсеткіштері төмен, тастанды жерлерді көпжылдық шөптерді егу арқылы игеру кезінде алынған мәліметтер келтірілген. Топырақта органикалық заттың жиналуы бойынша жоңышқа егістігі және жоңышқа мен астық тұқымдастардан құрылған үш құрамдас шөп қоспалары жоғарғы көрсеткіштерге ие болды. Гумус мөлшерінің өзгеруі бойынша тәжірибенің барлық варианттарында, әсіресе екінші жылы осы көрсеткіштің артуы байқалды
Keywords: бқо; бқату; ҚР; ғылым; топырақтану; қаратопырақ; топырақ құнарлығы