Жылыжайды жарықтандыру үшін жарықдиодты шамдарды қолдану тиімділігін талдау - Утемисова, Н. Е. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Мақалада жарық диодтарын ауыл шаруашылығында қолдану тҧжырымдамасы қарастырылады және оны жылыжайлардағы ӛсімдіктерді жарықтандыру ҥшін жҥзеге асыру мҥмкіндігі негізделеді. Зертханалық жағдайда жарықдиодты шамдармен ӛсімдіктерді жарықтандыру экспериментінің сипаттамасы келтірілген және талқыланады. Бҥгінгі таңда кӛкӛніс шаруашылығын дамыту тақырыбы бҥкіл ел ҥшін ӛзекті болып табылады. Қазіргі жағдайда жылыжай шаруашылықтарында кӛкӛніс ӛндірісінің тиімділігін арттыру және оның кӛлемін ҧлғайту кӛкӛніс дақылдарын ӛсірудің ӛзіндік қҧнының жоғары деңгейімен шектеледі. Кҥрделі шығындарды ӛтеудің минималды мерзімдеріне қол жеткізу ҥшін заманауи жылыжайларды жобалау кезеңінде ӛсімдіктерді ӛсірудің технологиялық процесінде қолданылатын жабдықты таңдауға кӛп кӛңіл бӛлу керек, ӛйткені жылыжайларды пайдалану процесінде шығындардың негізгі ҥлесі энергия қабылдайтын қҧрылғыларға тиесілі. Жабдық энергияны ҥнемдейтін және жылыжайда қажетті режимдерді мҥмкіндігінше тиімді қамтамасыз етуі керек, ҧзақ қызмет ету мерзіміне ие болуы керек және т.б. жылыжай шаруашылықтарының тҥпкілікті ӛнімінің қҧны 30-40% жарықтандыру қҧнына байланысты. Сондықтан кӛкӛніс дақылдарын ӛсірудің ӛзіндік қҧнын тӛмендетуге жылыжайларда жарықдиодты шамдарды (SDS) қолдану кӛбірек ықпал етуі мҥмкін. Ауыл шаруашылығы объектілеріндегі дәстҥрлі жарық кӛздерімен салыстырғанда оларды қолданудың экономикалық әсеріне баға беріледі.
ANALYSIS OF THE EFFECTIVENESS OF THE USE OF LED LAMPS FOR GREENHOUSE LIGHTING
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 374-383
Keywords: жарықдиодты шам; жоғары қысымды натрий шамы; сәулелену; пайдалану шығындары; ағымдағы шығындар; баға санаты; ғылыми журнал; БҚАТУ; конференции