Жайық өңірінің құрғақ далалық аймағындағы қара қоңыр топырағының агрохимиялық сипаттамасы - Есен, Н. М.; Карекесова, А. Н.; Тәжібек, С. А (My University, 2020)
Мақалада Жайық өңірінің қүрғақ далалық аймағындағы қара қоңыр топырағын агрохимиялық зерттеулерге арналған мэліметтер үсынылған. Топырақты зерттеу Батыс Қазақстан облысы, Орал қаласында жүргізілді. Авторлар топырақ учаскесін белгілеу жүмыстарын жүргізді, қазба жүмыстарынан соң, топырақ үлгілерін алды жэне зертханалық зерттеулер мен топырақ профиліне сүйене отырып талдау жасады. Жүмыс барысында бір топырақ қазбасы салынды. Түсінікті болу үшін мақалада тереңдігі 150 см болатын топырақ профильдерінің сипаттамасы келтірілген. Агрохимиялық талдаулар топырақтың су сүзіндісі негізінде жасалды.Топырақ үлгілерін зертханалық талдау нэтижелері бойынша зерттеу аймағында гумус мөлшері аз (2,5%), орташа түзды хлоридті топырақ басым екендігі анықталды. Зерттеу нэтижесінде қарашірік қүрамындағы жэне топырақ қүнарлылығының басқа да көрсеткіштеріндегі айырмашылықтар анықталды. Қарашіріктің профильді таралуы біртіндеп төмендейді, қарашіріктің ең көп мөлшері қүрғақ дала аймағындағы топырақтың жоғарғы гумустық-аккумуляциялық горизонтына тэн. Топырақ жалпы азотпен қамтамасыз етудің орташа деңгейіне ие, ол 0,13% қүрайды.
Keywords: қр; журнал кксон; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; қара қоңыр топырақ; топырақ құрамы; физикалық элементтер