Қазақстан Республикасындағы бухгалтерлік есеп пен ішкі аудиттің аутсорсингі: әлеуеті мен болашағы - Джакупова, А. К. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Мақалада кәсіпорынның жалпы бухгалтерлік есеп жҥйесіндегі бухгалтерлік аутсорсингтің тҥсінігі мен мағынасы, сонымен қатар рӛлі қарастырылады. Қазақстанда аутсорсингті қолданудың артықшылықтары, кемшіліктері және келешегі зерттелді. Аутсорсинг саласында бухгалтерлік және салықтық есепті жҥргізудің бағыттары, қҧқықтық негіздері, нҧсқалары айқындалады. Ағымдағы бухгалтерлік есеп жҥйесінде аутсорсингтік шығындарды кӛрсету проблемалары анықталып, оларды шешудің нҧсқалары ҧсынылған. Бухгалтерлік есеп пен ішкі аудиттің аутсорсингі – қазіргі бизнес әлемінде, соның ішінде Қазақстан Республикасындағы қазіргі тәжірибе. Бҧл мақалада қазақстандық контекстте осы тәжірибенің әлеуеті мен даму болашағы қарастырылған. Қазақстан Республикасының аумағында жҧмыс істейтін компаниялар ҥшін бухгалтерлік есеп және ішкі аудит саласындағы аутсорсингтің негізгі артықшылықтары мен кемшіліктері талданған. Бухгалтерлік есеп пен аудитте аутсорсингті жҥзеге асыру туралы шешім қабылдауға әсер ететін факторлар, мысалы, экономикалық тиімділік, жоғары білікті мамандарға қолжетімділік және жергілікті заңнаманы сақтау сияқты. Сайып келгенде, қазіргі заманғы ҥрдістер мен Қазақстанның бизнесқоғамдастығы алдында тҧрған міндеттерді ескере отырып, Қазақстан Республикасындағы бухгалтерлік есеп және ішкі аудит саласындағы аутсорсингтің ӛсу және даму перспективалары талқыланады. Қазақстан Республикасындағы бухгалтерлік есеп пен ішкі аудит аутсорсингінің әлеуетін зерттеу және оның болашақта даму перспективаларын анықтау.
OUTSOURCING OF ACCOUNTING AND INTERNAL AUDIT IN KAZAKHSTAN: POTENTIAL AND PROSPECTS
Джакупова, А. К. Қазақстан Республикасындағы бухгалтерлік есеп пен ішкі аудиттің аутсорсингі: әлеуеті мен болашағы / А. К. Джакупова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 467-475
Keywords: ғылыми журнал; БҚАТУ; конференции; қаржылық есеп беру; бухгалтерлік есеп; шағын кәсіпкерлік субъектісі; шағын кәсіпорын; аутсорсинг