Туберкулез – это серьезное заболевание людей и животных, вызываемое бактериями рода Mycobacterium. Род включает более 30 различных видов патогенных и непатогенных микроорганизмов. В природе кроме туберкулезных существуют условно-патогенные атипичные и сапрофитные микобактерии. Животные, инфицированные ими, могут реагировать на туберкулин для млекопитающих, что вызывает трудности при аллергической диагностике туберкулеза. Например, в Германии при профилактических исследованиях выделяется от 10,4 до 74,5% реагирующих на туберкулин животных; в Югославии – до 30,4%; во Франции- 28,3%; в США – от 10 до 50%. - Несипбаев, Т.Н.; Алданазаров, С.С.; Несипбаева, А.К.; Жылкышыбаева, М.М. (Ғылым және білім №3, 2019)
Біз анықтаған динамика, лейкоциттердің жеке түрлерінің биологиясына толық сәйкес келеді, құрсақтық даму кезеңінде иммунитеттің торшалық факторының гуморальды фактордан басымырақ болатынын айғақтайды. Сондықтан бұзаулар тіршілігінің алғашқы сағаттары мен күндерінде лейкоциттердің басқа түрлеріне қарағанда нейтрофилдер үлесі басымырақ келеді. Бұндай жағдай организмнің өзі белсенді түрде антидене бөле бастағанға дейін сақталып тұрады.
Keywords: қр; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; телімсіз факторлар; қан торшалары; мал дәрігірлігі