«Конденсат» АҚ жағдайында гидротазарту процесін басқару - Казаринов, И. А.; Сатаева, С. С.; Гумарова, Ж. М.; Жасұлан, А. Ғ. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 2-2 (75). Б. ІІ. - Б. 317-328 (Орал)., 2024)
Соңғы уақытта дизель отынын пайдаланатын жеңіл автокөліктердің үлесі жыл сайын артып келеді. Дизель отынын гидротазарту секциясының технологиясын жаңғырту арқылы төмен температуралы және экологиялық сипаттамалары жақсартылған дизель отынының шығымдылығын арттыру, суық климаты бар Қазақстан өңірлерінде қазіргі отын тапшылығы уақытта қолданылуы өзекті мәселе болып табылады. Каталитикалық депарафинизация процесі параметрлердің тар интервалында жүреді, олардың өзгеруі төмен температуралық қасиеттерді барынша жақсартуға мүмкіндік береді. Процестің негізгі міндеті дизель отынының төмен температуралық қасиеттерін жақсарту болып табылады. Жұмыста мұнай өнімдерінің сапа көрсеткіштерін анықтаудың стандартталған әдістері қолданылды. Орташа дистилляттарды гидродепарафинизациялау процесінде дизель отынын гидротазарту, хош иісті ароматты қосылыстардың қанығуы да жүреді. Зерттеу барысында суару шығыны мен қосымша буландырғыш ағындардың шығындарының тұрақтандыру колонннасының жұмысына әсерін бағалау жүргізілді. Зерттеу нәтижесінде тұрақтандыру колонннасының оңтайлы жұмыс жағдайлары анықталды. Дизель отынының компонентін гидротазалау процесі Aspen hysys бағдарламалық пакетінде модельденген. Дизель отынының құрамдас бөлігін гидротазарту секциясының технологиялық схемасы әзірленді, термодинамикалық деректер мен шикізат пен газ қоспасының құрамы анықталды. Дизель фракциясын гидротазарту нәтижесінде қатаю температурасы -480С – ке тен қысқы дизель отыны алынды.
Keywords: дизельное топливо; газойль фракциясы; гидроочистка; депарафинизация; ЗКАТУ