Ауылшаруашылық тәжірибесінен алынған математикалық есептер - Уразгалиева, А. Н. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Ауыл шаруашылығы ҥшін жоғары білікті мамандарды табысты даярлау ҥшін ауыл шаруашылығы ғылымы және барлық оқу процессінің практикасы арасында тығыз байланыс қажет. Жоғары математика оқытушылары ҥшін оқу материалын ауылшаруашылық ӛндірісімен байланыстырудың ҥлкен мҥмкіндіктері бар. Мҧндай байланыс әртҥрлі тәсілдермен жҥзеге асырылуы мҥмкін: қолданбалы есептерді шешу, модельдер мен конструкцияларды дайындау және т. б.Математика оқытушылары оқу жҧмысында ауыл шаруашылығының дамуы туралы әртҥрлі статистикалық ақпаратты кеңінен қолданады. Бҧл мақалада агрономдар мен инженерлердің практикалық жҧмысында кездесетін математикалық есептер келтірілген. Математикалық тҧрғыдан бірқатар есептердің шарттары тәжірибеге тән кейбір белгісіздіктерді қамтиды. Тиісті жағдайды жеткілікті дәл математизациялау тек есепті шешу барысында аяқталады. Сондықтан мақалада барлық есептердің мҥмкін шешімдері келтірілген. Жҧмыс мақсаты: - Ауыл шаруашылығының тҥрлі салаларында математиканың идеялары мен әдістерін кеңінен қолдануды кӛрсету. - Ылғалдылық, себу мӛлшері және ӛнімділікті арттыру мәселесін шешуде әртҥрлі математикалық білімді кӛрсететін есептерді қарастыру. Бҥгінгі таңда Қазақстанда ауыл шаруашылығын жандандыру ең маңызды мәселелердің бірі болып табылады. Ауыл шаруашылығының одан әрі дамуы ғылыми таным негізінде қалыптасады, сондықтан бҧл тақырып ғылыми білім негізінде ӛте ӛзекті.
MATHEMATICAL PROBLEMS FROM AGRICULTURAL PRACTICE
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 330-339
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; конференции; жоғары білім; математиканы оқыту; ауылшаруашылық есептер; БҚАТУ