Сыртқы жарықтандыру жүйелерін салыстырмалы талдау - Утепов, Г. Н. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Мақалада сыртқы немесе кӛшелерді жарықтандыру жҥйесі туралы тҥсініктер, оның негізгі міндеті, орындалатын функциялары және қойылатын талаптар келтірілген. Жолдарды және объектілерге іргелес аумақтарды жарықтандырудың сипаттамасы және кӛшелерді жарықтандыру жҥйесінің типтік қҧрамы егжей-тегжейлі берілген. Сондай - ақ, бҥкіл ел бойынша жарықтандырудың барлық тҥрлеріне жылына ӛндірілетін электр энергиясының 13- 15% жҧмсалатыны, ал қазіргі уақытта қалаларды, елді мекендер мен трассаларды сыртқы жарықтандыру ҥшін жоғары қысымды газ разрядты шамдары бар дәстҥрлі шамдар қолданылады, олар келесі кемшіліктермен сипатталады: іске қосу жабдығының қажеттілігі, ҥлкен ӛлшемдері, жоғары сезімталдығы. электр қуатының бҧзылуы және кернеудің жоғарылауы, кез-келген токта жҧмыс істей алмауы, жҧмыс режиміне ҧзақ шығуы. А1 класты автомобиль жолдарын жарықдиодты жарықтандырудың энергия тиімділігіне бағалау жҥргізілді. Талдау ҥшін дәстҥрлі ДНаТ типті газразрядты шамдар және заманауи жарықдиодты шамдар сияқты жарықтандырудың екі тҥрі салыстырылды. Талдау ҥшін дәстҥрлі ДНаТ типті разрядты шамдар және заманауи жарықдиодты шамдар сияқты жарықтандырудың екі тҥрі салыстырылды. Магистральдарды жарықтандырудың халықаралық талаптарына сҥйене отырып, ДНаТ-400 шамдары және олардың жарық кҥшінің қисығы (ЖКҚ) бойынша жарықдиодты аналогтары таңдалды. Салыстыру орны ретінде бағдаршамсыз «клевер тәрізді» айырық жол торабы таңдалды.
COMPARATIVE ANALYSIS OF EXTERNAL LIGHTING SYSTEMS
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 307-315
Keywords: жарықдиодты жарықтандыру; энергия тиімділігі; балама қуат көздері; күн панельдері; сыртқы жарықтандыру; бқату; ғылыми журнал; конференции; энергетика