Экогеохимия - Гумарова, Ж. М.; Губашева, Б. Е. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Оқу құралы экогеохимия пәнінің бағдарламасына сәйкес дайындалған. Онда экогеохимияның дамуы мен қалыптасуы, химиялық элементтердің тірі организмдер үшін маңызы, қоршаған ортаның экогеохимиялық жағдайлары қарастырылған. Оқу құралы негізгі бес бөлімнен тұрады: биосфераның жалпы геохимиялық ұйымдастырылуы; жер қыртысының геохимиясының экологиялық маңызы; химиялық элементтердің жер қыртысында таралуы; химиялық элементтердің биогендік аккумуляциясы мен айналымы; қоршаған орта экогеохимиясы. Сондай-ақ экогеохимияның негізгі тұжырымдамалары, оның ғылым ретінде даму кезеңдері, жер қыртысында химиялық элементтердің таралу ерекшеліктері және олардың миграциясы қарастырылған. Оқу құралы "Өнеркәсіптік экология" білім беру бағдарламасы бойынша оқитын студенттер мен магистранттарға және табиғатты пайдалану, қоршаған ортаны қорғау саласындағы мамандар мен оқырмандардың кең тобына арналған.
Keywords: ҚР; Қазақстан; БҚАТУ; электронды оқу құралы; геохимия; экогеохимия; экогеохимиялық процестер; экогеохимиялық аномалия; химиялық элементтер; Жер; Жер биомассасының құрамы; қоршаған орта экогеохимиясы