Батыс Қазақстан облысы құрғақ дала аймағы жағдайындағы қара қоңыр топырақтың су режимі - Гумарова, Ж. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2019. - № 1 (54). - Б. 65-68, 2019)
Мақалада Батыс Қазақстан облысы құрғақ дала аймағы жағдайындағы қара қоңыр топырақтары су режімінің ерекшеліктері қарастырылған. Құрғақ жағдайларда өнімділік сапасын шектеуші негізгі фактор - ылғал, сол себепті су режимін реттеу егіншіліктің негізгі міндеттері болып қалады. Автор өңдеудің оптимальды агротехникалық жолдарын анықтау арқылы зерттеуге алынған топырақтардың су режимін жақсарту жолдарын көрсетеді. Тың және тыңайған құрғақ дала топырағының су режимін анықтай отырып, автор топырақ түзілу процесі мен өсімдіктер өсімі үшін қолайлы еместігін анықтайды, себебі топырақ беткі қабатынан 100-120 см тереңдікке дейін құрғақ күйде болады, өйткені өңделмеген жерлер үшін (тың және тыңайған жерлер) күзгі-қысқы және ерте көктемгі жауын-шашынмен шамалы шайылу тереңдігіне тән.
Keywords: отандық басылым; су режимі; ғылыми журнал; журнал кксон; мерзімдік басылым; топырақтану; ылғал сақтау