Ауыл шаруашылығы өндірісіндегі мобильдік техниканың энергетикалық қондырғыларындағы отын беру жүйесін жетілдіру - Сарсенов, А. Е.; Бектасов, Б. У.; Утепов, Г. Н.; Исетов, А. К.; Кубданов, Н. А.; Сахиев, Б. Ж.; Sarsenov, A. E.; Bektasov, B. U.; Utepov, G. N.; Isetov, A. K.; Kubdanov, N. A.; Sakhiyev, B. Zh. (Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті, 2024)
Мақаладаауылшаруашылығыөндірісіндегімобильдітехниканыңэнергетикалыққондырғыларында(ЭҚ) дизель отыны мен бензинді пайдалану бірқатар мәселердің туындайтыны, отын үнемдеуді қамтамасыз ету, пайдаланылған газдардың уыттылығын азайту, сонымен бірге ЭҚ яғни іштен жану қозғалтқышының (ІЖҚ) паспорттық қуатын сақтай отырып, ІЖҚ-ын газ дизельдік цикл бойынша қайта жабдықтау кезінде мүмкін болатындығы атап көрсетілді. Ауыл шаруашылығы өндірісіндегі мобильді техниканың ІЖҚ отын беру жүйелерін жетілдіру өзекті бағыт болып табылады, ал газдизель циклі бойынша жұмыс істейтін ІЖҚ жобалауға және зерттеуге көптеген ғалымдардың жұмыстары арналған. Өнеркәсіп салаларында мобильді техниканың ІЖҚ үшін отын ретінде газды ауқымды көлеммен тез өсуде, ал әлемнің дамыған елдері мобильді техниканы сығымдалған табиғи газға көшіру жөніндегі бағдарламаларды іске асыра бастады. ІЖҚ арналған сұйық және газ тәрізд отындардың физикалық-химиялық және пайдалану көрсеткіштері мен өздігінен тұтануының салыстырмалы температурасы, ІЖҚ сығылған табиғи газбен жұмыс істеуге конструкциялық тұрғыда өзгерту тәсілдері, газбен және дизель отынымен жұмыс істейтін циклдің мәні және осы цикл бойынша жұмыс ЭҚартықшылықтары келтірілген. Газ дизельдік цикл бойынша жұмыс істейтін ІЖҚ отын беру жүйесінің сұлбасы ұсынылды, оның сұйық және газ тәрізді отынның оңтайлы температуралық режимін қамтамасыз ететін термиялық реттегіш жүйесімен жұмысының сипаттамасы егжей-тегжейлі берілген, бұл қозғалтқышты іске қосу кезінде және оның жұмыс режимдерінде отын шығынын азайтуға, сондай ақ пайдаланылған газдардың улы компоненттерінің жалпы шығарындыларын төмендетуге мүмкіндік береді=The article notes that the use of diesel fuel and gasoline in power plants (EC) of mobile equipment in agricultural production causes a number of problems, and in order to ensure fuel economy, reduce exhaust gas toxicity, and at the same time maintain the rated power of the EC, i.e. the internal combustion engine (internal combustion engine), its reliability and durability are possible when converting the internal combustion engine to work on the gas-diesel cycle. Improving the fuel supply systems of internal combustion engines of mobile equipment in agricultural production is an urgent task, and the development and research of internal combustion engines operating on the gas-diesel cycle are devoted to the work of many scientists.The large-scale use of gas as fuel for internal combustion engines of mobile equipment in industries is rapidly increasing, and developed countries of the world have begun to implement programs to convert mobile equipment to compressed natural gas. The physico-chemical and operational parameters and the comparative temperature of self-ignition of liquid and gaseous fuels for internal combustion engines, methods of converting internal combustion engines to operate on compressed natural gas, the essence of the gas-diesel cycle and the advantages of an EC operating on this cycle are given.A scheme is proposed for the fuel supply system of an internal combustion engine operating on a gas-diesel cycle, a detailed description of its operation is given, with a developed temperature control system providing optimal temperature conditions for liquid and gaseous fuels, which will reduce fuel consumption during engine start and its operating modes, as well as reduce total emissions of toxic exhaust gas components.
Improvement of the fuel supply system for mobile power plantsin agricultural production
Ауыл шаруашылығы өндірісіндегі мобильдік техниканың энергетикалық қондырғыларындағы отын беру жүйесін жетілдіру= Improvement of the fuel supply system for mobile power plantsin agricultural production/ А. Е. Сарсенов, Б. У. Бектасов, Г. Н. Утепов, А. К. Исетов, Н. А. Кубданов, Б. Ж. Сахиев. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-2 (74). Б. ІІ. - Б. 198-208 (Орал). - ISSN 2305-9397
Keywords: жанармай; іштен жану қозғалтқышы; сығылған табиғи газ; газ дизель; тұтандырғыш мөлшері; fuel; internal combustion engine; compressed natural gas; gas diesel; the initial dose