Әуе электр желілерінің сенімділік көрсеткіштерін зерттеу негізінде ұзындығына қарай есептеу әдістемесі - Гируцкий, И. И.; Сабыржанова, А. О.; Ербаев, Е. Т.; Жексембиева, Н. С. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 2-2 (67)., 2022)
Әуе желілері (ӘЖ) энергожүйе жұмысында және тұтынушыларды электрмен сенімді жабдықтауда маңызды рөл атқарады. 35-750 кв Әуе желілерінің үлесіне электр жабдығының істен шығуы мен ажыратылуының едәуір бөлігі (~ 35% -50%) келеді. Тұтынушыларды электр энергиясымен үздіксіз қамтамасыз ету электрмен жабдықтау жүйелері сапасының негізгі көрсеткіші болып табылады. Электрмен жабдықтаудың үздіксіздік дәрежесі электр желілерінің сенімділігімен бағаланады. Жұмыстың сенімділігін талдау кезінде электр желілерінің құрамына кіретін барлық элементтер үшін сенімділік көрсеткіштерін бірдей бағалау әдеттегідей. Ұзындығы негізінде әуе электр желілерінің сенімділік көрсеткіштерін есептеу әдісінің сипаттамасы келтірілген. 35-750 кВ әуе желілерінің жоғары зақымдалуының себептері, сонымен қатар классикалық сенімділік теориясы мен ұсынылған әдістемені пайдалана отырып, 110 кВ әуе желілерінің сенімділігін есептеу нәтижелері келтірілген. Классикалық сенімділік теориясының кемшіліктері атап өтілді және оларды жою жолдары ұсынылды. Техниканы пайдаланудың ұсынылған саласы электр желілерінің сенімділігін басқарудың автоматтандырылған жүйесі болып табылады. Әуе желілерінің сенімділік көрсеткіштерін есептеудің ұсынылып отырған әдістемесі қолданыстағы әдістерге қарағанда, топтағы істен шығулар мен элементтердің санын пайдалануға емес, әуе желілерінің сенімділігін олардың ұзындығына байланысты анықтауға негізделген.
Keywords: ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал коксон; әуе электр желісі; ақаулық; ұзындық