Монолитті конструкциялар шығаратын зауыттарда кеуекті газобетонды өндіру - Логанина, В. И.; Уразова, С. С.; Тулеугалиева, Ж. С.; Исмуханов, С. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 2-2 (75). Б. ІІ. - Б. 343-352 (Орал)., 2024)
Мақала құрылыс материалдары саласына жатады және тұрғын үй, әкімшілік және өндірістік ғимараттар мен құрылыстарды салу үшін қолданылатын автоклавты емес газдалған бетоннан жылу оқшаулағыш және жылу оқшаулағыш конструкциялық бұйымдарды өндіруде қолданылуы мүмкін. Газдалған бетонды өндіруге арналған құрамға массалық % кіреді: портландцемент 20 - 30, көбік түзетін агент «PORAFOR-AST», ол ингредиенттерді араластыру арқылы алынған қоспа, масс. %: техникалық күкірт 88 - 90, алюминий ұнтағы ПАП - 1 8 - 10, тиурам (тетраметиар дисульфиді) 0,8 - 1,5, натрий сульфонаты - қалғаны 10 - 15, 1/3 сөндірілмеген әк пен қалдық дигидраттың қатынасында біріктірілген. ысқылау қоспасы 30-40 су, қалғаны. Техникалық нәтиже – газдалған бетонның құрамы мен механикалық қасиеттерінің технологиялық қасиеттерін арттыру, қалдықтарды жою. Қазақстан Республикасында қабырғалық керамика өндірісі негізгі шикізат базасы қанағаттанарлықсыз, керамикалық қасиеттерге ие (кептіруге жоғары сезімталдық, жоғары отырылуы және т.б.) сапасыз лесс тәрізді саздақтар саналады, сондықтан осы мақалада, кеуекті газдалған бетон құрылыс материалдары мен бұйымдарын өндіруге қатысты және бетон зауыттарында және монолитті құрылыста қолданылуы мүмкіндігін көрсетед
Keywords: ғылыми журнал; бқату; қр; құрылыс материалдары; жергілікті шикізаттар; газокерамика; автоклав; өндірістік жабдықтар; газокерамиканы алу; опока