ІРІ ҚАРА МАЛДЫ ЭКТОПАРАЗИТТЕРДЕН ЕМДЕУДІҢ ЗАМАНАУИ ТӘСІЛДЕРІ - Лидер, Л. А.; Ақмамбаева, Б. Е.; Мұханбетқалиев, Е. Е.; Әкібеков, Ө. С. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Бұл мақалада "Солтүстік Қазақстан АШТС" ЖШС-де ірі қара мал эктопаразиттерінің түр құрамы анықталды: Musca spp., Culex spp., Simulum spp., Tabanus spp., Bovicola spp., Dermacentor spp.,малдың арахноэнтомиялық инвазиясының жыл маусымдары бойынша инвазиясының дәрежесі мал саны индексі мен кездесу индексін белгілей отырып белгіленді:Musca spp. мал саны индексі 05-07 дана, кездесу индексі 19%; Culex spp. мал саны индексі 4,3-6 дана,жиілік индексі 100%; Simulum spp. мал саны индексі 4,3-8 дана, кездесу индексі 100%; Tabanus spp. мал саны индексі 3,5-4 дана, кездесу индексі 34,15%; Bovicola spp. мал саны индексі 8,6-11 дана, кездесу индексі 100%; Dermacentor spp. мал саны индексі 1,2-3,2 дана, кездесу индексі 28,3%. Жайылым жағдайында жануарларды ұзақ әсер ететін инсектоакарицидпен - тиімділігі жоғары Цифлунитпен өңдеудің автоматтандырылған әдісі қолданылды, бұл ретте препараттың сулы эмульсиясы ірі қара малдың жүнінде біркелкі таралады. Инсектицидтік препаратты қолдану параметрлері анықталды: жұмыс істейтін су эмульсиясын сұйылту - 1:50, өңдеу экспозициясы 60±10 секунд, препараттың 1 өнімге арналған жұмыс ерітіндісінің мөлшері - 600±100 мл. Өңдеу жайылым кезеңінде 15-20 күн аралығымен жүргізіледі.
A MODERN APPROACH TO THE TREATMENT OF CATTLE AGAINST ECTOPARASITES
Лидер, Л. А. Ірі қара малды эктопаразиттерден емдеудің заманауи тәсілдері / Л. А. Лидер, Б. Е. Ақмамбаева, Е. Е. Мұханбетқалиев, Ө. С. Әкібеков [и др.]. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 3-1 (72). І Бөлім. - Б. 77-86. - ISSN 2305-9397.
Keywords: ірі қара мал; эктопаразиттер; автоматтандырылған; Цифлунит; бқату; ғылыми журнал