Микробқа қарсы тұрақтылықты дамыту мәселелері және оларды шешу жолдары - Рыскалиева, Ж. К.; Душаева, Л. Ж.; Берикбусинова, К. Б. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Мақалада микробқа қарсы тҧрақтылықтың (МҚТ) ӛзекті проблемасына және оның ауыл шаруашылығындағы маңыздылығына назар аударылады. Микроорганизмдердің антибиотиктерге тӛзімділігі тарихи тамырларға ие және бҥкіл әлем бойынша инфекцияларды емдеудің тиімділігіне ҥлкен қауіп тӛндіреді. Ауыл шаруашылығындағы микробқа қарсы тӛзімділік мәселесін шешу жаңа дәрі – дәрмектерді әзірлеуді ғана емес, сонымен қатар мал шаруашылығы мен ӛсімдік шаруашылығында антибиотиктерді пайдалануды бақылауға бағытталған негізгі шараларды қабылдауды қмқтитын кешенді тәсілді қажет етеді. Ауыл шаруашылығындағы қарсылықты тиімді басқару адам ҥшін азық – тҥлік қауіпсіздігін қмқтамасыз етіп қана қоймайды, сонымен қатар қоғамдық денсаулық пен экологиялық тҧрақтылықты сақтауға кӛмектеседі. Осы мақалада заманауи зерттеулер мен әдебиеттерді қолдану тақырыптың ӛзектілігінің маңыздылығы және микробқа қарсы қарсылық мәселесін талдауға және шешуге байыпты кӛзқарас туралы айтады.
CHALLENGES OF DEVELOPING ANTIMICROBIAL SUSTAINABILITY AND THEIR SOLUTIONS
Ғылым және білім: Ғылым, зерттеулер, білім: даму тенденциялары: акад. Қ. И. Сәтбаевтың 125 жылдығына арналған халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдар жинағы (12 сәуір 2024 ж.) = Наука и образование: Наука, исследования, образование: тенденции развития: сб. мат. междунар. науч.-практ. конф. посвящ. 125-летию акад. К. И. Сатпаева (12 апреля 2024 г.) = Science and education: Science, research, education: development trends: unternational scientific and practical conf. dedicated to the 125th anniversary of acad. K. I. Satpayev (12 april 2024). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2024. - № 2 (75) : қосымша № 1. - Б. 202-211
Keywords: отандық басылым; ғылыми журнал; конференции; микробы; инфекции; антибиотики; бактерии; БҚАТУ