ОРДАБАСЫ ҚОЙ ТҰҚЫМЫ ШӘУІЛДІР ЗАУЫТТЫҚ ТИПІ ҚОЗЫЛАРЫНЫҢ ТІРІ САЛМАҒЫНЫҢ ДИНАМИКАСЫ [Текст] - Мұстияр, Т.Ә.; Ордабеков, А. (Ғылым және білім №1, 2019)
Мақалада ордабасы қой тұқымының шығарылып жатқан шәуілдір зауыттық типінің қозыларының туған кезінен төрт айлық жасқа дейін тірі салмағы, абсолюттік өсімі және тәуліктік өсімі келтірілген. Мұнда қозы салмағының абсолюттік өсімінің жоғары көрсеткіші 9,84кг -12,58кг олардың туған кезінен 60 күндік жасына дейін байқалды. Қозылардың 60 күнен 120 күндік жасына дейін тірі салмағының абсолюттік өсімі төмендеп 6,08кг - 6,41кг құрады. Еркек қозылардың салмағының тәуліктік өсімі туған кезінен 30 күндік жасқа дейін 391г, ал ұрғашы қозылардың көрсеткіші 328г болды, 1 айдан 60 күндік жасқа дейін сәйкесінше жынысы бойынша 419г және 409г, 60 күннен 90 күндік жасқа дейін 213г және 213г, 90 күннен 120 күндік жасқа дейін 209г және 203г құрады.
Keywords: қр; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; ордабасы қой тұқымы; шәуілдір зауыттық типі; қой шаруашылығы