Киіктер мониезиозы - Кушалиев, Кайсар Жалитович (ЗКАТУ имени Жангир хана, 2023)
Инвазиялық аурулар үй және жабайы сүтқоректілер арасында кең таралған, соның ішінде паразиттік ауру мониезиоздың жануарларды залалдауы жоғары көрсекіш көрсетеді. Биологиялық факторларды патогенді вирустар, бактериялар, саңырауқұлақтар, паразиттік қарапайымдылар, гельминттер, жәндіктер және кенелер арқылы беріледі. Бұл агенттер жануарлардың денесіне еніп, оның жасушалары мен мүшелерін жарақаттайды, оның есебінен тамақтанады және әртүрлі аурулардың қоздырғыштары болады. Гельминтоздарды киіктер популяциясының жағдайына әсер ететін фактор ретінде зерттеу экологиялық зерттеулердің бір аспектісі болып табылады. Оқулық келесі тараулардан тұрады: кіріспе, Батыс Қазақстан облысының аумағында тұратын киіктердің гельминтофаунасы. Орал киіктері популяциясы арасында гельминтоздардың таралу маусымдылығы. Гельминтоздар маусымдылығының климаттық, географиялық, экологиялық және антропогендік факторлары. Киіктер мониезиозының клиникалық, патологиялық анатомиялық көрінісі және дифференциалды диагностикасы. Оқу құралы ветеринария мамандығының студенттер, магистрант, докторант және ветеринария саласындағы мамандаға арналға.
Keywords: Инвазиялық аурулар; жабайы сүтқоректілер; ұй сүтқоректілер; ауру мониезиоздың; киіктер популяциясының; Гельминтоздар; оқу құралы; ветеринария