RHODIOLА SEMENOVI BORISS ӚСІМДІГІНІҢ СЫҒЫНДЫСЫНЫҢ АНТИАРИТМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ АНТИГИПЕРТЕНЗИТІ ҚАСИЕТТЕРІ - Корбозова, Н. К.; Толстикова, Т. Г.; Брызгалов, А. О.; Кудрина, Н. О.; Терлецкая, Н. В. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
R.semenovii ҿсімдігінің тамырының сығындысының антиаритмиялық жҽне антигипертензиялық мҥмкіндігі эксперименталды мерказолилді гипотиреоз моделі ҥлгісінде бағаланды. Қалқанша безінің жҧмысының нашарлауынан қалыптасатын аритмия негізінде антиаритмиялық ҽсерді зерттеу кезінде R.semenovii сығындысының дозалық тҽуелділігі анықталды. Дозалық тҽуелділік ED 50 = 2,5 мг/кг қҧрады. Адриналиннің ҽсерінен болған аритмияның алдын алудағы толық қорғаныс дозасы 3 тҥрлі кҿлемде 5 мг/кг жҽне 1 мг/кг кҿлемде 90% жануарларда байқалды. Сығындының гипертензияға қарсы ҽсері 10 мг/кг дозасында анықталды. Rhodiola semenovii ҿсімдігінің қҧрғақ спирттік сығындысының аритмияға қарсы ҽрекетінің ҧсынылған механизмі туралы толығырақ ақпарат алу ҥшін оның бета1 рецепторлары орналасқан егеуқҧйрықтың оң жақ қарыншасының жиырылуына ҽсері зерттелді. Экстракт аритмияның адреналиндік ҥлгісінде антиаритмиялық белсенділікті кҿрсеткендіктен, эталондық препараттар ретінде селективті емес бетаадренергиялық агонист изопреналин мен селективті бета-адренергиялық блокатор метопрололды қабылдау туралы шешім қабылданды. R.semenovii қҧрғақ алкогольдік сығындысының кальций хлоридін енгізу фонында ҽсерін зерттеу оның кальций хлоридінің арналарына ҽсерінің жоқтығын кҿрсетті, бҧл аритмияға қарсы белсенділікті зерттеуде алынған in vivo нҽтижелерімізді растайды. Клиникалық тҽжірибеде аритмия тҧрақты аритмияның ең таралған тҥрі болып табылады, гипотиреозға ҧқсас қалқанша безінің дисфункциясымен байланысты жҽне ҿлімге ҽкелетін созылмалы аурудың себебі болып табылады.
RHODIOLA SEMENOVI BORISS PLANT EXTRACT ANTIARRHYTHMIC AND ANTIHYPERTENSION PROPERTIES
Корбозова, Н. К. RHODIOLА SEMENOVI BORISS өсімдігінің сығындысының антиаритмиялық және антигипертензиті қасиеттері / Н. К. Корбозова, Т. Г. Толстикова, А. О. Брызгалов, Н. О. Кудрина, Н. В. Терлецкая. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 3-2 (72). ІІ Бөлім. - Б. 342-352. - ISSN 2305-9397.
Keywords: фармакология; Rhodiola semenovii Boriss; экстракт; аритмия; гипертензия; научный журнал; зкату