Секуляризация үдерістері және Қазақстанда қоғамдық - саяси қозғалыстардың қалыптасуының тарихи алғышарттары - Жапекова, Г. К.; Джангужиев, М. С.; Кушенова, Г. И. (Х. Досмұхамедов атындағы Атырау университетінің хабаршысы, 2025)
Мақалада діннің қоғамдағы рөліндегі өзгерістерді көрсететін ХХ ғасырдың басындағы Қазақстандағы секуляризация процесімен байланысты әлеуметтік-мәдени және саяси қайта құрулар қарастырылады. Секуляризацияның тарихи тамырларына, оның көріністері мен қоғамға әсеріне басты назар аударылады. Авторлар революциялық идеялар мен секуляризацияның дәстүрлі құндылықтар жүйесіне әсерін ерекше атап көрсетеді. Атап айтқанда, Ресей империясының саясатына байланысты Қазақстандағы қоғамдық-саяси қозғалыстардың қалыптасуының тарихи алғышарттары қарастырылады. Зерттеудің негізгі мақсаты - ХХ ғасырдың басындағы Қазақстандағы секуляризация процестеріне талдау жасау, сонымен қатар олардың қазақ халқы өмірінің әлеуметтік, мәдени және саяси аспектілеріне әсерін анықтау. Зерттелген құжаттар мен материалдар ұлттық бірегейліктің қалыптасу динамикасын және оның тарихи жағдайын, оның ішінде Алаш қозғалысының пайда болуына ықпал еткен сыртқы саяси оқиғалар мен қоғамның отаршылдық саясатқа деген ішкі реакциясын тереңірек түсінуге мүмкіндік береді
Жапекова, Г. К. Секуляризация үдерістері және Қазақстанда қоғамдық - саяси қозғалыстардың қалыптасуының тарихи алғышарттары / Г. К. Жапекова, М. С. Джангужиев, Г. И. Кушенова. - Текст : непосредственный // Х. Досмұхамедов атындағы Атырау университетінің хабаршысы. - 2025. - № 3 (78). - Б. 61-72 (Атырау). - ISSN 2077-0197.
Keywords: секуляризация; панисламизм; пантүркизм; ислам; мерзімдік басылым; ғылыми журнал; журнал кокснво