Орал өңірінде экологиялық тұрғыдан қауіпсіз ара өнімдерін өндірудің жолдары - Рустенов, А. Р.; Елеугалиева, Н. Ж. (БҚМУ хабаршысы - 2019, 2019)
Жүргізілген зерттеулерде Дарьян омарташылығындағы ара өнімдерінің сапасы қаралған. Ара балы зерттелініп, мыналардың көлемдері анықталынған: диастазалық сан (10,9 - 32,7), жалпы қышқылдық (рН 1,6-2,1), сахарозаның массалық үлесі (1,3-тен 2,4%), судың массалық үлесі (16,4-18,0%), редукцияланған қанттардың мөлшері (82,3-дан 91,8%). Балауызының физико-химиялық көрсеткіштерінен келесілер зерттелінген: судың массалық үлесі (0,3-0,4%), механикалық қосылыстар 503 (0,21-0,25%,), балқу температурасы (34,3-34,8 0С), сабындану сандары (91,1-91,8 мг/г). Омартадағы барлық ара өнімдердің көрсеткіштері экологиялық тұрғыдан таза және мемлекеттік талаптарға сәйкес (ТР. ТС 021/2011) болып шыққан.
Keywords: бқо; ара шаруашылығы; аралар; өнімдері; қышқылдық; масса; сахароза; механикалық қосылыстар; балқу; сабындану; диастаза; мерзімдік басылым; ғылыми журнал; отандық басылым; журнал коксон