БАТЫС ҚАЗАҚСТАН АУМАҒЫНДАҒЫ ЖАЙЫЛЫМДЫҚ АЛҚАПТАРДЫҢ МӘДЕНИ-ТЕХНИКАЛЫҚ ЖАЙ-КҤЙІН ТАЛДАУ - Тасанова, Ж. Б. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Мақалада еліміз аумағындағы жайылымдық алқаптарының тозу проблемалары зерттеледі. Облыстар бойынша жайылымдық алқаптардың жағдайына талдаулар жасалады және мәдени-техникалық жағдайы бойынша жіктеме жасалады. Сапалық жай кҥйіне әсер етуші факторлар талданады. Жайылымдық жерлердің жай кҥйін жақсарту бойынша ҧсыныстар беріледі. Жайылымдық жерлер Қазақстан Республикасы аумағының 67% алып жатыр. Осындай ҥлкен аумақты алып жатырғаны (184,2 млн.га) жалпы республиканың территориясының экологиялық жай-кҥйін де айқындайды. Жайылымдық алқаптар ҥлкен табиғи аймағын қамти отырып, жыл сайын тегін және ӛте қҧнды кӛлемі 28 млн. тоннаға дейін мал азығында береді. Жайылымдардың сапалық жағдайынаэкология мен адамдардың денсаулығы, мал шаруашылығының жай-кҥйі мен дамуы байланысты болады. Табиғи жемшӛп алқаптары ретінде қолданылатын жайылымдық жерлердің жай-кҥйі, оларда болып жатқан ӛзгерістердің бағыты мен ауқымы туралы ақпараттар жҥйелі тҥрде бақылау, зерттеу жҧмыстарын жҥргізуді талап етеді. Қазіргі уақытта жер ресурстарының жай-кҥйі туралы ақпарат алу мәселесі жер кадастрлық деректерді алу және алқаптарды қашықтықтан зерттеу мәліметтерін пайдалану арқылы шешіледі. Ғарыштық суреттер ҥлкен аумақты қамтып ақпараттарға жеткілікті болады да жағдайды объективті бағалауға және қабылдауға және табиғи жем-шӛп алқаптарын және оларды сақтауға бағытталған тиімді шараларды ҧйымдастыруға мҥмкіндік береді. Мақалада келтірілген деректер жер ресурстарын басқару жӛніндегі органдардың жҥргізілген жҧмыстарының нәтижелерінен алынды және осы деректер жергілікті ғалымдардың зерттеулерімен қорытындыланды.
ANALYSIS OF THE CULTURAL AND TECHNICAL STATE OF PASTURE LANDS IN WESTERN KAZAKHSTAN
Тасанова, Ж. Б. Батыс Қазақстан аумағындағы жайылымдық алқаптардың мәдени-техникалық жай-күйін талдау / Ж. Б. Тасанова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 1. - Б. 131-139 (Орал)
Keywords: ауылшаруашылық алқаптары; жайылым; мал азықтық алқаптар; мәдени-техникалық жағдай; жайылым айналымы; деградация; қашықтықтан зерттеу; ғылыми журнал; бқату