ТІЗБЕК СЫРТЫ АҒЫНДАР ЖӘНЕ ОЛАРДЫҢ ПАЙДА БОЛУ СЕБЕПТЕРІН ТАЛДАУ - Какимова, Т. Ж.; Абдыгалиева, А. К (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Мақалада бағана сыртындағы кӛріністердің пайда болу себептері мен табиғаты қарастырылады және зерттеледі. Қҧбыр сыртындағы кеңістіктегі газдың кӛшу немесе цемент ерітіндісін айдау процесінде ҧңғымаларды бекіту кезінде жеке қойнауқаттар арасындағы газдың ағуы ӛте маңызды мәселе болып табылады, әсіресе гетерогенді қойнауқаттарды және ӛте жоғары қойнауқаттық қысымдары бар қойнауқаттарды ашатын ҧңғымалар ҥшін. Бҧл қҧбылыстарды қҧрлықта да, теңізде де орналасқан ҧңғымалардағы шегендену бағаналарында байқауға болады. Қойнауқаттан қҧбыр сыртындағы кеңістікке газдың тҥсу мҥмкіндігі және оның бағана сыртындағы кеңістік бойынша кӛшуі кӛптеген себептермен тҥсіндіріледі, олардың бір бӛлігі айқын және кҥмән тудырмайды, ал екінші бӛлігі болжамдарға не жҥргізілген ӛндірістік материал талдауларының немесе эксперименттік зерттеулердің жеткіліксіз сендіргіш тҥсіндірулеріне негізделген, белгілі бір дәрежеде кҥмән тудыруы мҥмкін. Жоғарыда аталған асқынудың пайда болуына әсер ететін негізгі фактор ретінде цемент тасында оның қатаю процесінде каналдардың пайда болуына себеп болатын геологиялық факторды тану қажет екендігі анықталды.
BEHIND-CASING CHANNELING AND ANALYSIS OF ITS CAUSES
Какимова, Т. Ж. Тізбек сырты ағындар және олардың пайда болу себептерін талдау / Т. Ж. Какимова, А. К. Абдыгалиева. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 3-9 (Орал).
Keywords: ұңғыма; газӛткізгіштік; пайдалану бағанасы; қойнауқаттық қысым; газдың кӛшуі; айналмалы сҧйықтық кӛріністері; бұрғылау ерітіндісі; тығындық ерітінділер; контракция; цементтеу сапасы; бқату; ғылыми журнал