Кейбір дәстүрлі дезинфекциялық заттар мен табиғи қосылыстардан алынған өнімдердің бактерияға қарсы қасиеттерінің тиімділігін эксперименттік негіздеу - Душаева, Л. Ж.; Марат, М. Б.; Ертлеуова, Б. О.; Сабыржанов, А. У.; Наметов, А. М. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education - № 4-1 (69), 2022)
Эпидемиологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету мақсатында және микроорганизмдерге тӛзімділігі жоғары тиімді дезинфекциялық заттардың болмауы ветеринарлық мамандардың назарын аударатын мәселе болып отыр. Ғылыми жҧмыста органикалық және химиялық дәстҥрлі дезинфекциялаушы заттардың және анолиттің, озонның табиғи қосылыстарының және олардың кешенді қҧрамының бактерияға қарсы қасиеттерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Тәжірибелер сыналатын препараттардың E. coli және Streptococcus тест штаммдарына ЕПА (лизис аймағын бағалау бойынша) және ЕПС-да (микробтардың ӛсуін лайлану стандарты бойынша анықтау) сезімталдығын анықтау арқылы жҥргізілді. ЕПА зерттеулері «ОЗАН» препаратында Streptococcus және E.coli ҥшін ең ҥлкен лизис аймағы (18-19 мм) байқалғанын кӛрсетті. «Септариус» препаратындағы лизис аймағы (15-16 мм) біршама аз, «Антисептик» және «Антисептик Б» препараттарында ең аз лизис аймағы (8-10 мм) байқалады. ЕПС-дағы тәжірибелердің нәтижелері «ОЗАН» (анолит + озон) препаратының бактерияға қарсы қасиеті жоғары екенідігін кӛрсетті. Озонның жоғары бактериостатикалық белсенділігі 500 миллион КТБ және 1 миллиард КТБ-те E. coli және Streptococcus-қа қатысты 1- 2 мл дозада анықталды. «Септариус» дәстҥрлі дезинфектантының нәтижесі аз тиімділікті, ал озон мен анолит жекелей бактерияға қарсы белсенділіктің орташа нәтижесін кӛрсетті. Дезинфекциялаушы заттардың бактерицидтік белсенділігін зерттеу ОЗАН препаратында ең жоғары деңгейі E. coli-ге қатысты 85% және Streptococcus-қа қатысты 90% байқалатынын кӛрсетті. Септариустың кӛрсеткіштері Streptococcus - қа 60% және E. coli-ге 70% қҧрайды. Озон мен анолит 50% нәтиже кӛрсетті.
Keywords: ғылыми журнал; отандық басылым; мерзімдік басылым; журнал коксон; ринц; дезинфектант; бактерияға қарсы белсенділік; табиғи қосылыстар