Батыс Қазақстан облысының су айдындарында балық қорының қорғалуы - Ким, А. И.; Тулеуов, А. М. (Ғылым және білім №3, 2020)
Су айдындарындағы балық қорының кемуі, балық қорын басқарудың жаңа тәсілдерін, соның ішінде оларды сақтауды қажет етеді. Бұл жағдайда негізгі міндеттердің бірі балық қорын қорғау және заңсыз балық аулаудың алдын алу болып табылады. Облыстың балық шаруашылығы бағытында пайдаланылатын су айдындары балық қорғау қызметтері тарапынан үнемі бақылауды қажет етеді. Заңсыз балық аулау, ластану, су объектілерін заңсыз көму, уылдырық шашатын жерлерді жою жағдайлары жиі кездеседі. 2019 жылы «Балық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС-нің Батыс Қазақстан филиалы Батыс Қазақстан облысының су айдындарындағы балық қорын қорғау жағдайына зерттеу жүргізді. Балық қорын қорғаудың қолданыстағы бағыты тиімсіз және Батыс Қазақстан облысындағы балық қорғау қызметі бар болғаны 1 бірліктен тұрады. Сонымен қатар штатта барлығы 9 қызметкер бар. Балықты қорғау қызметін күшейту керек. Қызметкерлер саны-ның аздығы және техникалық жабдықтардың жеткіліксіздігі балықты қорғау қызметі жұмысының тиімділігін төмендетеді.
Keywords: қр; ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал кксон; балық қоры; балық шаруашылығы