"Бителеком" ЖШС кәсіпорында өндірістік қауіпсіздік жүйесін жетілдіру - Азгалиев, Ж. С.; Тукашева, З. Н.; Серікова, Н. Б. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education № 1-2 (66), 2022)
Қауіпті өндірістік объектілердің өнеркәсіптік қауіпсіздігі – кәсіпорындардың, адамдардың және қоғамның өмірлік маңызды мүдделерін техногендік авариялардан, апаттардан және осы авариялардың зардаптарынан қорғау жағдайы. Техникалық және технологиялық қауіпсіздік проблемасы бүгінде аз зерттелген. Кәсіпорынның техникалық және технологиялық қауіпсіздігі ұғымының өзін анықтау мәселесі ашық күйінде қалып отыр. Сонымен қатар, қазіргі заманғы өнеркәсіптік кәсіпорындардың құрылымында әртүрлі технологиялар мен механизмдер қолданылады, бұл саладағы тәуекелдерді басқаруды терең зерттеуді қажет етеді. Өнеркәсіптік қауіпсіздік еңбекті қорғаудың құрамдас бөлігі болып табылмайды. Бұлар қиылысатын жиындар деп айта аламыз. Өнеркәсіптік қауіпсіздіктің негізгі мақсаты қауіпті өндірістік объектілердегі авариялардың салдарын болдырмау және/немесе азайту болып табылады. Авария – қауіпті өндірістік объектіде пайдаланылатын құрылыстардың және (немесе) техникалық құрылғылардың бұзылуы, бақылаусыз жарылыс және (немесе) қауіпті заттардың бөлінуі. Ал еңбекті қорғаудың негізгі мақсаты – жұмысшылардың өмірі мен денсаулығын сақтау. Өнеркәсіптік қауіпсіздік сараптамасы біздің әрқайсымыз өз жұмыс орнымызға келіп, қоғамдық мекемелерге барып, үйге оралуда өздерін қауіпсіз сезінетінімізге кепілдік болып табылады. Мақала технологиялық процестердің өнеркәсіптік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің негізгі тәсілдерін зерттеуге арналған. Төмендегі бірқатар шараларды қатаң сақтау арқылы тиімді қауіпсіздікке қол жеткізілетіні көрсетілген.
Keywords: ғылыми журнал; мерзімдік басылым; отандық басылым; еңбек қауіпсіздігі; өндірістік қауіпсіздік