ДЕБИТОРЛЫҚ ЖӘНЕ КРЕДИТОРЛЫҚ БЕРЕШЕКТІ ТАЛДАУ - Базарова, Б. Т. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2022)
Дебиторлық және кредиторлық берешектерге талдау жҥргізу мыналарды анықтауға мҥмкіндік береді: осы қарыздардың қҧрамы мен қҧрылымы, олардың кезең динамикасындағы ӛзгеруі, дебиторлық берешекті ӛтемеу тәуекелдері және кредиторлық берешектің ықтимал талап етілмеуі, дебиторлық және кредиторлық берешектердің сапа, ӛтімділік және айналым кӛрсеткіштерін, олардың кәсіпорынның қаржылық жағдайына әсерін анықтау. Талдау нәтижелері бойынша кәсіпорынның айналым активтеріндегі дебиторлық берешектің шамасы мен ҥлесін, сондай-ақ кредиторлық берешек міндеттемелеріндегі шамасы мен ҥлесін, кәсіпорынның дебиторлық және кредиторлық берешегінің арақатынасын оңтайландыру жӛніндегі іс-шаралар әзірленеді. Дебиторлық және кредиторлық берешекті талдау ҥшін оның динамикасы мен қҧрылымын тҧтастай алғанда да, тҥрлері бойынша да, сапасы бойынша да (мерзімі ӛткен және т.б. бӛліп кӛрсете отырып), жеке контрагенттер бойынша (егер біз ірі контрагенттер немесе контрагенттердің топтары туралы айтатын болсақ) бағалау қажет. Талдаудың маңызды бағыты дебиторлық берешектің де, кредиторлық берешектің де айналымдылығы мен айналым кезеңін талдау болып табылады (дебиторлық және кредиторлық берешек, оның ішінде оның тҥрлері, контрагенттердің топтары немесе жеке контрагенттер бойынша қанша кҥн айналыста болады), соның негізінде операциялық және қаржылық циклдің кӛрсеткіштерін есептеуге болады
ANALYSIS OF ACCOUNTS RECEIVABLE AND ACCOUNTS PAYABLE
Базарова, Б. Т. Дебиторлық және кредиторлық берешекті талдау / Б. Т. Базарова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім: Қазіргі көзқарас жағдайындағы ғылым мен білімді дамытудың өзекті мәселелері: ХХІІ халықаралық ғылыми-практ. конф. материалдары (12 сәуір 2022 ж.) = Наука и образование: Актуальные вопросы развития науки и образования в условиях современных вызовов: мат. ХХІІ междунар. науч.-практ. конф. (12 апреля 2022 г.) = Science and education: topical issues of the development of sciense and education in the context of modern challenges: mat. of the XXII International Scientific and Practical Conf. (12 aptil 2022). - Орал: Жәңгір хан атындағы БҚАТУ. - 2022. - № 2 (67) : қосымша № 2. - Б. 331-337 (Орал).
Keywords: қарыз; дебиторлар; кредиторлар; талдау; ұйым; тиімділік; өтімділік; бқату; ғылыми журнал