ТұҚЫМ СЕБУ ТӘСІЛДЕРІ МЕН СЕБУ МӚЛШЕРЛЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ЕРКЕКШӚПТІҢ КӚК БАЛАУСА ӚНІМІНІҢ ҚАЛЫПТАСУЫ - Мусина, М. К.; Нургалиева, Г. К.; Губашева, Б. Е. (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2023)
Қазақстан Республикасында аграрлық саясатының айқындаушы міндеттерінің бірі елдің азық-тҥлік қауіпсіздігін, оның ҽлемдік ауыл шаруашылығы ҿндірісінде жҽне азық-тҥлік нарығында жоғары бҽсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ететін тиімді отандық Агроҿнеркҽсіптік ҿндірісті қалыптастыру болып табылады. Қазіргі білім деңгейі суарылмайтын агроэкожҥйелерде ҿсімдік ҿнімдерін ҿндіруге қойылатын талаптарды анықтады, бҧл оларды келесі негізгі ережелерге дейін тҿмендетуге мҥмкіндік береді: - ең аз шығындармен ауыл шаруашылығы дақылдарының ең жоғары ҿнімділігін алу; - негізінен органикалық заттардың кҿбеюінің биологиялық ҽдістерін кеңінен қолдану арқылы топырақ қҧнарлылығын арттыру; - ҿсімдіктердің зоналық типтік тіршілік формаларының жоғары орта қалыптастырушы ҽлеуеті бар оңтайландырылған жоғары ҿнімді агроландшафттарды қҧру. Аталған ережелерді іске асыру іс-шаралар кешенімен қамтамасыз етіледі, олардың арасында кҿпжылдық шҿптерге ерекше орын алады. Республиканың батыс аймағында ҿсетін барлық кҿпжылдық шҿптердің ең кҿп таралған тҥрі-еркекшҿп [1]. Бірегей биологиялық ерекшеліктеріне байланысты еркекшҿп қҧрғақ дала аймағының табиғи-климаттық ҽлеуетін барынша пайдаланады. Қҧрғақ дала аймағының ауылшаруашылық ҿндірісінде орта қҧраушы дақыл ретінде еркекшҿпті пайдаланудың айтарлықтай тҧрақтылығы мен тиімділігінің ерекшелігі оны одан ҽрі ҿңдеу мен ҿсіру технологиясын қажет етеді.
THE FORMATION OF THE HARVEST OF THE WHEATGRASS DEPENDING ON THE COMBINATION OF SOWING METHODS AND THE SEEDING RATE
Мусина, М. К. Тұқым себу тәсілдері мен себу мөлшерлеріне байланысты еркекшөптің көк балауса өнімінің қалыптасуы / М. К. Мусина, Г. К. Нургалиева, Б. Е. Губашева. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2023. - № 3-2 (72). ІІ Бөлім. - Б. 12-19 (Орал). - ISSN 2305-9397.
Keywords: кҿп жылдық шҿп; еркекшҿп; жайылым; азықтық ҿлшем; бқату; ғылыми журнал