Ауыл шаруашылығын электрмен жабдықтау жүйелелері үшін жаңартылған энергия көздерін пайдалану - Артюхов, И. И.; Ербаев, Е. Т.; Куптлеуова, К. Т.; Утемисова, Н. Е.; Ербаева, Н. Б. (Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education - № 4-3 (69), 2022)
Орталықтандырылмаған аймақтардың тұтынушыларын электрмен жабдықтау үшін дизель генераторлары кеңінен қолданылады. Жанармай шығынын азайту үшін бұл генераторлар жел мен күн энергиясын пайдаланатын қондырғылармен толықтырылды. Электрлендірудің әртүрлі деңгейіндегі фермерлік шаруашылыққа арналған жүктемелерге талдау, сондай-ақ жел-дизель қондырғыларын құру сұлбаларына талдау жүргізілді. Осындай қондырғылар негізінде фермерлік шаруашылықты электрмен жабдықтау жүйесінің техникалық-экономикалық көрсеткіштерін жа қсартуға мүмкіндік беретін техникалық шешімдер ұсынылды. Автономды электрмен жабдықтау жүйесіндегі энергия ағынын басқару мәселелері қарастырылды. Энергия көздері ретінде дизель генераторы, жел генераторы және күн панельдері болып табылады. Энергия ағындары тұрақты тоқ тізбегінде жинақталып қосылады, содан кейін айнымалы токтың электр энергиясына түрлендіріледі.
Keywords: ғылыми журнал; ринц; мерзімдік басылым; отандық басылым; журнал коксон; жел дизельді қондырғы; жел генераторы; күн панельдері; қозғалтқыш жүктемесі; дизель генераторы; инвертор