ЖАЙЫЛЫМ ЖЕРЛЕРІН ОРМАНМЕЛИОРАТИВТІК БАҒАЛАУ ЖӘНЕ КАРТОГРАФИЯЛАУ - Есмагулова, Б. Ж.; Абилкаиров, А. Е. (Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир Хана, 2024)
Агроорман шаруашылығы жалпы қабылданған мағынада ауыл шаруашылығы жерлерін жасанды орман екпелері немесе осы мақсат үшін арнайы бӛлінген табиғи кӛшеттер кӛмегімен жақсартуды білдіреді. Агроорман шаруашылығы терминінің агро+орман кешенінің бірлескен мелиоративтік әрекеттесуін анықтайтын бӛлек, азырақ болса да түсіндіру бар. Аталмыш ғылым саласы агроорман шаруашылығының ғылым ретінде танылуын 1931 жылдан бастап қарастыруға болады. Осы кезеңнен бастап агро-орманшаруашылығы бойынша жұмыс кӛлемінің айтарлықтай ұлғаюымен қатар зерттеу жұмыстарының ауқымы мен тереңдігі кеңейді және сол бағытта жұмыстанған ғалымдар ортасы да кеңейген болатын.Агрорман шаруашылығының маңызды қызығушылық танытатын далалық және шӛлейттенген жерлері болып табылады. Осы уақытқа дейін жинақталған білім, ғылыми-ӛндірістік тәжірибе және техникалық мүмкіндіктер жер асты суларының деңгейі 0-3,5 м кем емес жерлерді неғұрлым толық игеру есебінен орманды алқапты 15-30%-ға дейін ұлғайтуға мүмкіндік береді. Агроорманмелиоративтік іс-шараларын Жерді қашықтан зондтау материалдарын пайдалану негізінде жүзеге асыру қазіргі күннің заман талабына айналып отыр. Қазіргітаңда БҚО-ның кӛптеген аудандары орманмелиоративтік іс-шараларға мұқтаж аудандар болып отыр. Ӛйткені, жайылым учаскелерін мардымсыз пайдалану, мал жаю учаскелерінің сапасының күрт тӛмендеуі себеп болып отыр Agroforestry in the generally accepted sense is the improvement of agricultural land using artificial forest plantations or natural seedlings specially designated for this purpose. The term “agroforestry” has a separate, albeit smaller, interpretation that defines the joint reclamation interaction of the agroforestry complex. The recognition of such a field of science as agroforestry as a science can be considered since 1931. Since this period, along with a significant increase in the volume of work on agroforestry, the scope and depth of scientific research has expanded, and the circle of scientists working in this direction has expanded.Fields and desert areas are of great interest for agroforestry. The accumulated knowledge, scientific and production experience and technical capabilities make it possible to increase the forest area by 15-30% due to more complete development of lands with a groundwater level of at least 0-3.5 m. Implementation of measures to improve agroforestry based on the use of Earth remote sensing materials becomes a modern need.Currently, many areas of the West Bank are areas in need of forest reclamation measures. After all, the reason is the insignificant use of pastures and a sharp decline in the quality of pastures.
FOREST MELIORATIVE ASSESSMENT AND CARTOGRAPHY OF PASTURE LANDS
Есмагулова, Б. Ж. Жайылым жерлерін орманмелиоративтік бағалау және картографиялау / Б. Ж. Есмагулова, А. Е. Абилкаиров. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-2 (74). Б. ІІ. - Б. 19-26
Keywords: БҚАТУ; қр; айылым; дешифрлеу; жер бедері; тозу; сапа; түрлер; grazing; deciphering; topography; wear; quality; species