ОПОКА – МИНЕРАЛДЫҚ АЗЫҚТЫҚ ҚОСПАСЫН ВЕТЕРИНАРИЯДА ҚОЛДАНУ МАҚСАТЫНДА ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ БАҒАЛАУ - Нагимова, Г. Х.; Монтаева, Н. С.; Нуржанова, Ф. Х (Жәңгір хан атындағы БҚАТУ, 2024)
Малды азықтандыруда минералды заттардың маңызы аса зор. Олар ағза ұлпалары мен сұйықтықтарының құрамына кіреді және ас қорыту, сіңіру және қоректік заттарды қорыту процестерін күшейтетін күрделі органикалық қосылыстардың синтезіне қатысады. Жануарлар организмінің өміріндегі биологиялық рөліне сәйкес минералды элементтер үш топқа бөлінеді: өмірлік маңызды (биогендік, биотикалық элементтер), мүмкін қажетті және организмде аз зерттелген немесе белгісіз рөлі бар элементтер. Бірінші топтағы минералды элементтердің (кальций, фосфор, натрий, калий, темір, магний, марганец, мырыш, кобальт және басқалары) жануарлар организмінің тіршілігіндегі рөлі жақсы зерттелген; жануарлардың оларды жемнің бір бөлігі ретінде міндетті түрде тұтыну қажеттілігі күмән тудырмайды. Рациондардағы осы элементтердің мөлшерінің нормалары және олармен жемді байыту әдістері әзірленді. Фтор, кремний, титан, ванадий, мышьяк және басқа да кейбір элементтерді қамтитын екінші топтың элементтеріне келетін болсақ, олардың жануарлар организмі үшін маңызы жеткілікті түрде зерттелмеген. Бұл оларды өмірлік маңызды деп санауға негіз бермейді, сондықтан олар рациондағы қоректік заттарды теңестіру кезінде ескерілмейді. Бұл мақалада кремнийлі опоканың токсикологиялық көрсеткіштерін зертханалық жағдайларда бағалау нәтижелері баяндалған.
TOXICOLOGICAL ASSESSMENT OF SILICEOUS ROCK FLASKS FOR THE PURPOSE OF THEIR USE IN VETERINARY
Нагимова, Г. Х. Опока - минералдық азықтық қоспасын ветеринарияда қолдану мақсатында токсикологиялық бағалау / Г. Х. Нагимова, Н. С. Монтаева, Ф. Х. Нуржанова. - Текст : непосредственный // Ғылым және білім=Наука и образование=Science and education. - 2024. - 1-1 (74). Б. І. - Б. 174-184
Keywords: азықтандыру; рацион; кремнийлі опока; азықтық қоспа; уыттылық; зертханалық жануарлар; қояндар; ғылыми журнал; бқату